България е сред страните с най-бърз и евтин интернет в света

1
Добави коментар
yApple

България е на осмо място в света по скорост на интернет, показва изследване на фирмата за онлайн проучвания Akamai, цитирана от онлайн изданието на в. „Капитал”.

Страната ни отчита пикова скорост от 32.1 Mbps като данните са за третото тримесечие на 2012 г. На годишна база България показва повишение от 36% в пиковата скорост, се посочва още в изследването. Челната тройка е оглавявана от азиатски държави, лидер е Хонконг с 54.1 Mbps, следван от Южна Корея и Япония.

След тях са Латвия, Румъния, Белгия и Швейцария.

Бързият интернет в България е един от малкото инфраструктурни показатели, по които тя е на челните места в световен мащаб и това е факт през последните няколко години. Да се определи обаче точно къде се намира страната ни се оказва по-трудно начинание, отколкото изглежда отстрани. В повечето случаи е въпрос на метод на изследване, коментира „Капитал”.

Големите компании, които следят интернет-трафика класират България на различни позиции по бързина на интернет и качество на услугата.

Добрата новина обаче е, че като максимална и пикова скорост, страната ни в повечето случаи заема най-челните места. Например Pando Networks, компания, специализирана в изследване на интернет връзките в света, ни отрежда трето място по средна скорост на сваляне. В България тя е 1.611 Mbps, като единствените с по-добри резултати са Южна Корея и Румъния. Това изследване е направено през 2011 г. Година по-рано проучване на университетите в Оксфорд и Овиедо, поръчано от Cisco, отрежда на страната ни четвърто място.

Може би едно от най-актуалните сравнения и данни могат да се намерят от агенцията за проучвания Ookla.

Показателно е обаче, че в България цената е най-ниска за това качество на интернет-доставката. Според Ookla потребителите в страната ни плащат по 54 цента на 1 Mbps. След нас са румънците, които получават 1 Mbps срещу 67 цента.