ЕС се нуждае от повече еко-автомобили, за да постигне въглероднитете си цели

6
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

от GreenTech.bg на 29/01/2013

Европейският съюз се нуждае от истински скок в броя на електрическите и хибридните автомобили на пътя през следващото десетилетие, за да успее да намали въглеродните си емисии от ато-транспорт значително до 2025. Това заяви британска консултантска фирма в ново проучване.

Проучването на Ricardo-AEA засяга и без друго трудния дебат как до 2020 г. да се въведе стандарт за CO2 емисиите от превозните средства, не по-голям от 95 грама на километър.

Еврокомисията заяви, че по-късно тази година ще публикува документ за този стандарт за периода след 2020 г.

Консултантската къща е разгледала набор от сценарии до 2025 г. в проучването, поръчано от „Грийнпийс“ и Комисията по транспорта и околната среда. Анализът води до извода, че нормата от средно 70 г/км в Съюза може да бъде постигната до 2025 г., ако обаче продажбите на нови автомобили са разделени приблизително поравно между електрически/хибридни и конвенционални автомобили. Допълнителните разходи за производство на хибриден автомобил, които се изчисляват на около 1615 евро,  могат да се изплатят за по-малко от три години чрез спестяване на гориво.

Същата цел може да бъде постигната, ако продажбите на нови автомобили включват 7% електрически превозни средства и 22 процента хибридни коли, показва проучването.

Еко-активистите искат да бъде наложена амбициозната цел от 60 г/км до 2025 г., за да бъде постигната целта за 2020 г. Това ще даде достатъчно време на производителите на автомобили да се адаптират и да се предотврати сценарият, в който  Европа може да загуби иновационното си лидерство.

Целта от 60 г/км цел може да бъде постигната, ако до 24 на сто от новите превозни средства са електрически, което е „в общи линии в рамките на обхвата на реалистичните прогнози и сценарии за пазара“, се казва в изследването.

 

Публикувано в Коли