„Милениум център“, до столичното НДК, ще е висок 112 м

1
Добави коментар
kalojan
kalojan

Петзвезден хотел на 32 етажа, търговски и бизнес комплекс, луксозни апартаменти включва мащабният проект

Хотел, търговски и бизнес център и луксозни апартаменти ще бъдат изградени до столичното НДК. Това включва проекта за „Милениум център“. В момента това е един от най-мащабните проекти, които се изпълняват в София. Строителството започна в края на миналата година. Инвеститор на обекта и главен изпълнител е фирма НИКМИ АД. Проектът е дело на екип от 30 специалисти с ръководител арх. Борислав Богданов, главен проектант арх. Георги Цикалов. Участват и архитектите Янко Янков, Георги Панайотов, Йоанна Радиянова, Боряна Трендафилова, Христо Марев, Димитър Николов, Тихомир Благоев и ланд. арх. Илияна Петрова.

Амбициозната задача на авторите на проекта е изграждане на висока, модерна сграда, която да обогати градския силует и да създаде неповторим и запомнящ се архитектурен образ, заявиха от проектантския колектив. Сградата е разположена на парцел, граничещ с три главни булеварда – бул. „Витоша“, бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „България“. Архитектурното решение на комплекса е с едно общо пететажно тяло, от което израстват три високи обема. Централно разположен е петзвезден хотел, който ще бъде на 32 етажа с 250 стаи и хеликоптерна площадка върху покрива. Височината на тялото е 112 м. Останалите две тела са с по 18 и 24 етажа. Целият комплекс има обща разгъната застроена площ 136 300 кв.м.

Подходите към сградата са решени от всички възможни страни – от бул. „Витоша“, бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „България“. Използвана е денивелацията на естествения терен, като е организиран автомобилен достъп на различни нива съобразно значително по-високата кота на бул. „Витоша“ от бул. „България“. Предвидени са пет сутерена, в които паркоместата са 560 броя и са съобразени с действащите нормативни изисквания. Функционалното зониране на сградата, съчетаващо хотелска, търговска, бизнес част и обитаване, е решено с ясно разграничение на отделните дейности. В комплекса е предвиден и конгресен център със зала за 800 души и пет по-малки зали. Предвидени са три ресторанта, две кафета, два виенски салона и панорамни бара. Броят на магазините и търговските обекти в сградата е около 65. В хотелската част е проектиран модерен СПА център със закрит басейн. Комплексът ще се обслужва от 15 асансьора, шест стълбищни клетки във високите тела, допълнителни стълбища и четири ескалатора в търговския център.

Неразделна част от проекта е „Автоматизацията“, в която е третирано управлението на всички технологични и инженерни системи в комплекса. Конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонна, като количествата на вложените материали е 59 600 куб.м бетон и 8268 т стомана. За укрепване при изкопните работи по изготвен отделен проект са изпълнени 500 пилоти ф600, а за фундирането на сградата – 530 пилоти ф800 и ф1200. В проекта са предвидени материали, които са съобразени със съвременните тенденции в архитектура за подобен вид сгради. Преобладават окачените стъклени фасади, облицовки от еталбонд и архитектурни елементи, разработени като отделни детайли.