Риболов на езеро Болсена, Италия

6
Добави коментар
girl
girl

ВЪВЕДЕНИЕ

В тези няколко реда за риболова в езерото Болсена, искам да уведомя читателите, че имах удоволствието редовно да ходя до прекрасното крайбрежно село Каподимонте от началото на 60-те. През последните четиридесет години можех да проследя бавните промени в този район и мога да твърдя, че в момента масовият туризъм, ограничен само в летните месеци, не се е отразил негативно на природата, която е почти девствена. Природната красота на езерото, есенните залези, несравнимите изгреви и огромния брой птици, които намират тук добро място за почивка по време на ежегодната си миграция често ни омайваха и дори нашата страст – риболова, оставаше на втори план. Ще се опитам да опиша средата, водата и различните видове риболов, за да създам пълна представа за това, което в момента предлага езерото Болсена.

СРЕДАТА

Най-голямото вулканично езеро в Европа има елипсовидна форма, повърхност от 114,5 квадратни километра и периметър от 43 километра, максимална дълбочина от около 150 метра и средна дълбочина – около 70 метра. Заобиколено е от бамбукови дървета, плажове и скали, докато двата острова имат по-скоро стръмни и често надвиснали брегове. Зеленината на гората покрива хълма до него, докато равнините на север и северо-изток са покрити с лозя.

Водната растителност около брега е съставена от водорасли, трева и бамбук. Батиметрията, както се вижда на някои карти, има морско дъно с варираща морфология и дълбочина. Съветвам тези от вас, които се интересуват от риболов в лодка, да имат това в предвид. Искам да информирам такива рибари, че двата прекрасни острова Бисентина и Мартана в езерото Болсена са частни и посещението им е забранено, както и риболова във водите на 400 метра от островите. Районът е обозначен с буйове. Островите се наблюдават от охрана и полицейските лодки са стратегически разположени, за да гарантират, че тези правила се спазват.

ВОДИТЕ

До 50-те години водата е била питейна и е била интегрирана във водоснабдяващата система. Сега се наблюдава бавно влошаване, въпреки че все още е екстремно чиста и определено над средното ниво за Италия. Главният замърсяващ фактор, допринасящ за  за сегашното състояние на водата, е нарастващото човешко присъствие, селскостопанските изкуствени торове и прекомерната употреба на моторни лодки. Фактът, че рециклирането на езерните  води е много бавен процес, съответно допринася за проблема. С оглед на обръщането на тази тенденция, огромен „колектор“ работеше няколко години. Това устройство обхваща голяма част от езерото, събирайки отпадъчните води от околните градове в единна пречистваща система. Всяка мярка, която играе ролята на подкрепа за чистата околна среда,получава безусловното ни одобрение.

Вижте по-голяма карта  РИБА И ВИДОВЕ РИБА

Следните видове риба в момента обитават езерото Болсена : Змиорка, каракуда, шаран, кефал, бяла риба, латарино, риба луна, сом, червеноперка, лин и още няколко вида, които не представляват интерес за рибарите.

Появява се в езерото, неочаквано, през 70-те години и се размножава бързо. Лови се около пристанищата, най-вече рано сутрин и вечер, радвайки начинаещите.

В началото на 60-те години риболовът с въдица практически е липсвал в езерото Болсена. Броят на хотелите бил недостатъчен, а къмпингите не били организирани, но безплатни. По тази причина туризмът най-често се представлявал от неделните екскурзианти. В тези условия рибарите, които периодично идвали от север, открили истински рай тук. Недостатъчното оборудване за местните любители на този спорт, било дарено от другите рибари. През този период, Раниеро, който научил изкуството на риболова от някакви флорентинци, бил единственият шаранаджия в Каподимонте. Той бил известен и имал щастието да изпитва истинска емоция от улова на големи риби. Шаранът все още е сред силно присъстващите обитатели във всякакви размери, но сегашния натиск на риболова го прави по-маловажен. Докато някога уловите бяха чести, освен в редки случаи, те сега са ограничени до един или два улова на ден и то с късмет. Най-добрите места за лов на шарани са пристанищата на Болсена, Марта и Каподимонте, но фиксираните места за акостиране на лодки сериозно да възпрепятстват този вид риболов. Местата по носа на Каподимонте са много добри, но са много малко и труднодостъпни.

 За заинтересованите шаранаджии, практикуващи само Хвани-Пусни, езерото крие следните проблеми:
–          Пролет: присъствие на професионални мрежи за Латарино под брега;
–          Лято: присъствие на мрежи за риболов на други видове и шум, причинен от летовниците;
–          Есен: присъствие на “Artavelloni” за лова на змиорки в плитките води от началото на септември до края на декември;
–          Зима: Студено време и силен северен вятър.
–          Последно, но не и по значение, забраната за нощен риболов.
–          От 15 Май до 30 Юни риболова е забранен, има и целогодишна забрана за риболов около местата за маневриране на кораби
–          За да могат да упражняват шаранджийски риболов в езерото Болсена, Община Montefiascone, кандидатите, трябва да притежават валиден лиценз за риболов. Повече информация може да се получи на имейл [email protected]  или на телефон 0761 832048

Цени:
2 дни и 1 нощувка: €. 20,00
3 дни и 2 нощи: €. 35,00
4 дни и 3 нощи €. 45,00
5 дни 4 нощувки €. 55,00
6 дни и 5 нощувки €. 65,00
7 дни и 6 нощувки €. 70,00
за всяко следващо денонощие €. 10,00
15 дни и 14 нощи €. 120,00

Рейнолд Фоде