Лош дъх в устата причини за поява

1
Добави коментар
rusenez
rusenez

Може би няма нищо по неприятно от това да имате лош дъх и вкус в устата. От една страна на вас ви е неприятно, от друга страна ще изпитате неудобство да комуникирате с околните или още по-лошо да се целувате с любимия човек. За да избегнем този неприятен момент е нужно да установим, какво точно води до лош дъх в устата и какви са механизмите за справяне с този проблем.

Лош дъх в устата причини за поява

 

Причините поради, които дъха в устната кухина може да се влоши са много, но най-често срещани от тях са:

– Развален зъб – Когато кариесите не се премахнат на време те се превръщат в пулпити, това означава, че микроорганизмите, които са причнили кариеса са достигнали до нервната и кръвоносната тъкан. В резултат на разрушаването на тази тъкан се отделя неприятна миризма, колкото по-дълбоко е стигнал пулпита толкова по-често и по силен лош аромат ще се разнася от устната кухина.  Имайте в предвид, че достигането до кръвоносните органи може да доведе до инфекция и натрупване на гнои в челюстта, това допълнително влошава дъха.

 

– открита пломба – Това може да е друг фактор, който да доведе до лош дъх в устата. По-стари пломби или не добре изградени нови отделят специфични вещества, които примесени със слюнка водят до повишаването на киселинността в устната кухина и лош дъх.

– Друг често срещан проблем, който води до лош дъх в устата, особено рано сутрин са кървящите венци. Установено е, че около 25% от възрастното население на България страда от проблема кървящи венци. Причината за лошия дух е кръвта останала между зъбите. Лошия дух е много силен и специфичен.

– Лош дъх може да се получи и от консумираната храна, може би веднага в съзнанието ви изплува аромата на чесън. Но има и други аромати, които са много трайни и остават за дълго време в устата.

– Понякога обаче причината за лошия дъх се крие на място различно от устната кухина. В по-редки случай причината за лошия дъх в устата може да се крие в стомаха. При голямо количество газове, лошо пеха и някои болести като язва, количеството на киселините в стомаха може да са в повече и посредством обратна перисталтика част от тях да преминат през хранопровода и да достигнат до носоглъдката, тогава в устната кухина се изпитва дискомфорт и лош дъх и вкус.

Лош дъх – лечение

Що се отнася до някакво типично лечение обикновено е достатъчно да поддържаме хигиената на устната кухина. Това включва четкане на зъбите поне два пъти на ден – сутрин и вечер, използване на вода за уста и не на последно място редовно посещение на зъболекарския кабинет.

Ако често ви се случва да имате лош дъх, докато посетите лекаря е добре да се запасите с дъвки или бонбони с ментов вкус, които да претапят лошия аромат от устата.

Лош дъх