PwC: сливанията и придобиванията във ВЕИ сектора спаднали през 2012 г.

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

от GreenTech.bg на 30/01/2013

Сливанията и придобиванията в сектора на възобновяемите енергийни източници достигнаха стойност от 7 милрд. долара през последното тримесечие на 2012 г., най-високият тримесечен оборот за последните 18 месеца, според нови данни от консултантския гигант PwC.

Този скок в активността обаче не е достатъчен да компенсира общото забавяне в темповете на M&A дейността през 2012 г. За цялата година са налице общо 463 сделки на стойност малко под 18 млрд. долара. Налице е 22% спад в сравнение с регистрираните през 2011 година общо 594 сделки. В парично изражение спадът се равнява на 31 на сто намаление спрямо отчетените през 2011 г. сделки и придобивания за общо 26 млрд. долара.

Анализът е изцяло в синхрон с наскоро опoвестените данни, че инвестициите в проекти за чиста енергия са спаднали с 11 на сто през миналата година, според проучване на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Въпреки всичко, според PwC, секторът на възобновяемите енергийни източници остава един от водещите по растеж в световен мащаб.

За настоящата година PwC предвижда „значителен поток от сделки“ за наземни вятърноенергийни паркове в Европа. Очаква се и голям брой ВЕИ сделки в Австралия, където разработчиците се опитват да продават активите си, а ютилити компаниите искат да подобрят своето портфолио. В САЩ може да се очаква раздвижване във ветроенергийния сектор, а соларният бизнес наскоро получи тласък напред, след като милиардерът Уорън Бъфет си купи най-голямата слънчева електроцентрала в света.

Публикувано в Бизнес