Детокс план от Гуинет Полтроу здравословно

6
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Ако сте на вълна прочистване на организма, но искате да го направите здравословно и вкусно, то ви предлагаме да хвърлите по един поглед на детокс плана на Гуинет Полтроу, който тя сподели в личния си сайт GOOP.

Най-хубавото в детокса на актрисата е, че продължава само седмица, не изисква кой знае какви вложения и смяна на навици, за да го спазвате съвестно.

Нека първо припомним какво в най-общи линии е детокс и защо е добре да си го „причиняваме” поне веднъж в годината.

В следствие на живота в замърсената околна среда на големия град и поради консумирането на храни пълни с консерванти, химически стабилизатори, добавки и подобрители в организма ни се натрупва огромно количество токсини. С течение на времето токсините задръстват тялото ни и започват все по-силно да пречат на нормалното му функциониране. Нивото на естествения ни имунитет пропорционално намалява. Започваме да затлъстяваме и по-често ставаме жертва на стреса, болестите и депресиите. Детоксикацията и профилактиката са факторите с особено голямо значение за поддържането на тялото ни в добро здраве. Най-лесният начин за обяснение на детокса е избавяне от отровите в тялото и презареждането му с изключителни енергия, здраве и красота за месеци напред. Супер храните, от които ще имате нужда, за да спазвате детокс плана на Гуинет, са не само здравословни, но и вкусни.

Един от продуктите, които актрисата настоява да се включи в менюто по време на детокса е авокадо. Благодарение на високите количества Витамин Е, лутеин, олеинова киселина, фолиева киселина, глутатион и мононенаситени мазнини, които съдържа авокадото, то се превръща в една от най-незаменимите храни в ежедневието.

Най-лесните начини за консумацията му е в салата, в дип или на смути.

Другият важен детокс продукт са бобовите култури. В тях се съдържат голямо количество калций, калий, Витамини от В група, както и фолиева киселина.

Консумирайте бобовите култури под формата на лека супа без излишни мазнини, на дип или под формата на „кюфтенца”, приготвени от боб или леща, магданоз, лук и морков.

Ако сте почитателки на плодовете, Гуинет препоръчва да хапвате сини боровинки. (През зимата и непосредствено преди пролетта можете да намерите сини боровинки в замразено състояние).

Малките сини плодчета са уникални бойци срещу висок холестерол и са супер антиоксиданти. Приготвяйте си смутита от боровинки с кисело мляко и мед или на салата – шепа боровинки, краставичка, ментови листа, рикота и лайм. Всеки ден пийте по една чаша кокосова вода, която съдържа калий, калций, магнезий и натрий. (Потърсете я във всеки био магазин).

Актрисата препоръчва да се храните възможно най-често и с кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле, къдраво зеле. Те са богати на витамин С и други флавоноиди фитохимически вещества, наречени индоли и сулфорафани.

Индолите дезактивират естрогените, които могат да причинят растежа на тумори, особено в гърдите. Сулфорафаните стимулират клетките да произвеждат ензими с противораково действие. Съчетанието на всички тези мощни антиоксиданти в зеленчуците от сем. Кръстоцветни предпазва от много форми на рак.

Спанакът е друг великолепен помощник детокс плана ви. Хапвайте го на салати, под формата на песто или на енергиен шейк.

Орехите са също сред полезните детокс храни. Те доставят на организма омега 3 мастни киселини, мед, мелатонин, алфа-линоленова киселина, магнезий и Витамин Е.

Нека рибата не липсва от детокс диетата. Сьомга е най-полезната в случая риба. Тя изобилства от Витамини В и D, селен, протеини и омега 3 мастни киселини.

Суровите какаови зърна са незаменима храна – не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки. Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента. Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

И последно, но не на последно място, всеки ден добавяйте към закуската си по лъжица семена от чиа. 

Според д-р Алехандро Джънгър (личният детокс специалст на Гинут Полтроу), за да направите перфектното допълнение към едноседмичния детокс план е добре:

– Да практикувате йога.- Да приемате по две лъжици зехтин преди да си легнете. Той ще стимулира работата на черния ви дроб и ще подобри кръвната циркулация.- Помогнете на кожата да се отърве от токсините като се потите – спортувайте или посещавайте сауна.- Сутрин пийте по чаша вода на гладно. След час изпийте чаша билков чай. Чак след това закусете.- Приключвайте с храненето в 6 часа вечер.- Проявете въображение и пригответе леки ястия, използвайки горепосочените продукти.

Източник и снимка: woman.bg