Ембрионално развитие в 1 седмица на бременността

17
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Изминалите няколко дни са били изключително важни, дори и да не го съзнавате все още. Около 1.5-3.5 милиона сперматозоида са били насочени към фалопиевите ви тръби, но само един по-висш е успял да се прицели с най-голяма точност към заветната цел. Яйцеклетката ви е все още в една от фалопиевите тръби и се слива със спермата, за да се образува зигота. Деленето на клетките вече е започнало и се развива с учудващо бързи темпове.

 

Зиготата ще прекара следващите 7-10 дни в делене и нарастване, докато бавно се придвижва към матката докато не се настани удобно в богато кръвоснабдената маточна стена. Процеса на имплантиране може да причини леко кървене, причинено от излющването на маточната стена, от страната където се е закрепила зиготата. Това е съвсем нормално и не е повод за притеснение. Когато зиготата е напълно имплантирана, официално се приема за „бластоцист” с размери около 0,1 – 0,2мм. Накратко – тази седмица е началото на живота на детето ви.

 

А как е майката?

 

Тялото ви вече може да усети присъствието на зиготата и вече произвежда протеина Early Pregnancy Factor (EPF). Той е имуноподтискащ и ефективно ще пази тялото ви да отхвърли растящата зигота. По-важното е, че вие ще продължите да произвеждате естроген и прогестерон, които ще предотвратят следваща овулация.

 

Все още няма да се чувствате зле, отпаднала, да ви се гади или да изпитвате, който и да е друг от симптомите на бременността, но се подгответе: съвсем скоро хормоните ви ще започнат да варират повече от всеки друг път.

 

Ако сте планирали тази бременност, ще забележите, че сутрешната ви температура остава повишена дори и след овулацията. Това е първият сигурен знак, че сте бременна.

 

Към 2-ра седмица