Резултатите от проверките на сметките за парно излизат днес

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Днес излизат резултатите от проверките на завишени декемврийски сметки за парно, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Дарик”. 31 януари е крайният срок, в който „Топлофикация-София” трябва да обяви резултатите от сигналите за високи такси, подадени от софиянци. Такива обаче продължават да постъпват, така че проверките вероятно ще продължат и през февруари, уточни Фандъкова.

Днес трябва да излезе и поръчания анализ на причините за завишените сметки. От „Топлофикация” заявиха, че декемврийските сметки са средно с 21% по-високи заради ниските температури и скока на цените на газа. Това обяснение обаче не удовлетвори хората, които получиха неоправдано високи сметки от компанията.

„Очаквам да се предложат и варианти за промени в договорите между „Топлофикация“ и топлинните счетоводители, тъй като бих искала след като се дават около 6 млн. лв. годишно на топлинните счетоводители, те да имат отговорност пред клиентите, да дават яснота по това как се изчисляват сметките. При това според мен е недопустимо самите прогнозни сметки да не са известни на клиентите. Това означава, че някой решава вместо мен колко аз ще потребявам през следващия месец и след това „Топлофикация“ трябва да обяснява защо сметка е такава“, заяви столичният кмет.

Според нея има още много какво да се желае в координацията между „Топлофикация” и топлинните счетоводители. Фандъкова е категорична, че очаква от дружеството предложения за конкретни мерки, а не само резултати от проверките.

Всеки подаден сигнал за нередности се отчита, но ще бъдат коригирани сметките само на онези абонати, при които се установи грешка в отчитането, уточни кметът. Тези корекции ще бъдат приложени още през следващия месец.