10 събития през февруари 2013 г., които не трябва да пропускате

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 31.01.2013

За мен февруари винаги е бил странен месец, в който нищо интересно не се случва. От скука по цял ден разглеждам туристически сайтове и правя планове за бъдещи почивки. Тази година февруари има 28 дни, а метеоролозите прогнозират нетрайна снежна покривка, освен в планините. През т.нар. „Малък сечко“ започваме да се подготвяме за настъпването на пролетта, а денят все повече нараства. На 18 февруари се навършват 140 години от обесването на Васил Левски. На тази паметна дата отдайте почит на апостола на свободата и си припомнете кой е той и за какво се е борил, за да не изпадате в конфузни ситуации като едни добре познати риалити героини.

Виж още: 10 неща за правене вместо Facebook 10 от най-атрактивните зимни курорти на Балканите

Ако не искате да скучаете и не сте в дълготраен финансов колапс започнал още след коледно-новогодишните празници, екипът на „10-те най“ подбра за вас 10 интересни предстоящи събития, с които може да разнообразите зимното настроение.

1. В първият ден от месеца ви предлагаме една разходка до Асеновград и Празника на виното с народни борби. Това е един от най-големите празници в града, който е свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозата. Най-много хора се събират на параклиса „Св. Трифон“. Там могат да се видят т.нар. пехливански борби, придружени с тъпани. На победителя се дава за награда овен, чиито рога са украсени с варак.

2. Първият уикенд от месеца си запазете за посещение в Перник. На 1 февруари там започва Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Той е най-голямото в България и на Балканите събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски. От 1985 г. има статут на международен, а тази година ще бъде наблюдаван от ЮНЕСКО за включване в списъка с нематериалното световно културно наследство. Обикновено участват около 5000 души от над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Фестивалът ще продължи до 3 февруари. За повече информация и програма на съпътстващите събитията: surva.org

3. За почитателите на рока, а и не само, на 4 февруари е гастролът на някогашният член на Guns N’ Roses – Слаш. Той ще представи новия си, втори солов албум, в неговата кариера „Apocalyptic Love“. Концертът ще бъде в зала „Фестивална“, а виртуозният китарист се очаква да пристигне с гост-вокалиста Майлс Кенеди и групата The Conspirators.

4. На 8 февруари пък сме на парти в Yalta club, където ще гостува Paul Van Dyk. Световноизвестният немски диджей пристига у нас, за да демонстрира задпултовите си възможности на родните фенове на електронната музика. Един от най-добрите транс диджеи идва за пореден път в България с единствената цел да зарадва многобройните си фенове с един от своите незабравими сетове.

5. На 10 февруари в Благоевград ни води ритуалът „Огнени буркани с мед на Св. Харалампий“. Той е уникален и се прави само в благоевградския храм „Въведение Богородично“, като хиляди буркани с мед и горящи свещи се нареждат във формата на Светия кръст. Прави се в знак на почит на свети Харалампий. Поверието гласи, че огненият меден кръст носи здраве и добра реколта на пчеларите. Смята се, че осветеният мед е лечебен и има магическа сила.

6. На 14 февруари е Трифон Зарезан. Ако не сте подготвили романтична изненада за любимия човек, заведете го на „Празника на виното“ във Велики Преслав или на дегустация на вино в Хисаря.

7. След езически и християнски обичаи, рок, хаус и дегустации на вино идва ред на афро-кубински джаз с бенда на един от най-големите джаз музиканти в света – Дизи Гилеспи. Аfro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий ще представи в НДК на 15 февруари музиката от афро-кубинския период на легендата, допринесла силно за развитието на латино джаза в Америка.

8. Грабвайте сноуборда и ските и към Банско. „Шаро, ти се връщай, дириш си белята, само хора ходят горе в планината!“ От 18 до 26 февруари Банско ще бъде домакин на Откритото европейско първенство по биатлон, в което ще вземат участие състезатели от 36 страни. Състезанието ще се проведе на стадиона „Бъндерица“. Надпреварата ще бъде в пет дисциплини – индивидуално, спринт, преследване, смесена щафета и щафета. България ще се представи с пълна квота от 24 състезатели.

9. И отново маскараден фестивал, но този път в Ямбол. От 26 февруари до 2 март ще се проведе „Кукерландия“. Състезателното дефиле за българските и чуждестранните групи ще се проведе на 2 март на площада пред общината. И тази година се предвижда то да започне с кукерско хоро, на което ще се наловят всички участници в парада на маскираните.

10. Завършваме месеца патриотично – с концерт-спектакъла „Българските символи“ на 28 февруари в Арена Армеец. Ще участват над 200 български изпълнители, сред които Лили Иванова, „Мистерията на българските гласове“, Булгара, Ансамбъл Тракия, ФСБ, Симфоничен оркестър, Валя Корчакова, Марио Николов и „101 каба гайди“.

В.И.

Коментари

коментар(а)