„Снежното прасе“ – електрически снегорин от голф-количка

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Канадският еко-ентусиаст Дан Бейкър превърна стара количка за голф в електрически снегорин. Наречен „Снежното прасе“, този винтов снегорин е достойна алтернатива на ATV машините за почистване на сняг, при това – без вредни емисии.

„Доколкото знам, това е единственото превозно средство от този вид,“ казва Бейкър и споделя, че е виждал електрически косачки и конвертирани трактори, но не и снегорини.

Бейкър е прекарал всичко на всичко 30 часа за „персонализиране“ на голф количката чрез инсталиране на повдигащ елемент, конвертиране на снегоринната спирала в електрическа и добавяне на светлини за сигнализация и обвивка на кабината. Освен това „Снежното прасе“ има стереоуредба, няколко нагревателя и електрическа машинка за подгряване на кафето! Така човек може да запази топла напитката си, докато кара „снежното прасе“ на неговата 45-минутна обиколка за почистване.

Електрически двигател задвижва снегоринната спирала

Бейкър има завидно чувство за хумор и е инсталирал на своя телефон приложение, с което пуска на уредбата реалистични звуци от двигател на камион, когато хората потресено го питат защо не чуват мотора на снегорина да ръмжи.

Отвърд смеха обаче Бейкър е напълно сериозен, когато казва, че една от най-големите трудности при изграждането на „Снежното прасе“ е било да запази ниското ниво на на разходите. Тъй като не е бил сигурен дали проектът му ще проработи, той не искал да похарчи много пари за нещо, което може и да не е възможно. Крайният резултат обаче е функционален 25 к.с. снегорин за 2400 щ. д.

„Търсих дълго време използвани компоненти, които да ми позволят да намаля разходите“, казва Бейкър. Твърдо вярвам, че за да се промени зависимостта на типичния човек от изкопаемите горива, алтернативите трябва да бъдат икономически ефективни“.

Сега Бейкър спестява значителни седмични разходи за почистване на снега за себе си и другите обитатели при частния път край езерото Фрейзър в Нова Скотия. Казва, че го е използвал два пъти и за разхвърляне на пясък по пътя с машинка за посипване, когато пътят се заледи.

Засега „снежното прасе“ е почиствало сняг с дебелина само около 10 см., но Бейкър няма търпение да види как електрическият снегорин ще се справи с по-дебела снежна покривка.