Daimler, Ford и Nissan ще разработват водородна кола

1
Добави коментар
yApple

Германският концерн Daimler подписа тристранно споразумение с Ford и Nissan за съвместна разработка на задвижващи системи с водородни горивни клетки. Участниците в проекта ще инвестират еднакви средства в него, но все още не се съобщават конкретни цифри.

Плановете предвиждат инженерите на трите компании да създадат единна силова установка, работеща на горивни клетки, която да се монтира на продукцията на всички партньори. В съобщението до медиите се подчертава, че новият съюз трябва да даде знак на представителите на бизнеса и политиката да поощряват водородната технология и да се инвестират в съответната поддържаща инфраструктура.

Автомобилите с горивни клетки се задвижват от електромотори. Токът за захранването им се произвежда чрез химическа реакция между водород и кислород. Подобни системи са изключително екологични. Единственият остатъчен продукт от тях е вода.

Съвместната разработка на Daimler, Ford и Nissan трябва да влезе в серийно производство през 2017 г. По-рано подобно споразумение подписаха Toyota и BMW. Техният проект предвижда и създаването на литиево-кислородни акумулатори.