7 тайни за пълноценно хранене

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

1.      Чипс от сладки картофи

Ако не можете да устоите на чипса, използвайте сладки картофи, които са по- богати на редица основни витамини и минерали в сравнение с обикновените картофи. Обелете 1 голям сладък кар­тоф, нарежете го на ивици по 2,5 см, на­редете ги в тава, поръсете с 1 чаена лъжичка рапично олио и печете 10 ми­нути във фурна, предварително загрята до 220 °С (газ – степен 7), като ги обръ­щате, докато покафенеят. Поръсете със смлян черен пипер или къри на прах, ако ги предпочитате пикантни.

2.      Купувайте пълнозърнест хляб

Потърсете думата „пълнозърнест“ на етикета. Ако пише „многозърнест“, „грухана пшеница“ или „обогатено браш­но“, това не е пълнозърнест продукт и в него липсват някои от хранителните ве­щества, включително влакнини, които се съдържат в целите зърна.

3.      Освежете салатите

Хубавият дресинг може да превърне обикновената салата в истинско кулинарно изкуше­ние. За да постигнете най-добри резул­тати, използвайте зехтин, овкусен със зелени подправки, лимон, лют пипер или чесън, както и малко балсамов оцет.

4.      Ябълки за здрави кости

Колкото повече пресни плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-високо е съдържанието на минерали в костите ви. Това означава, че ще заздравите зъбите и костите си, ще се предпазите от фрак­тури и ще понижите риска от остеопороза с напредването на възрастта, ако наблягате на плодовете и зеленчуците.

5.      Консумирайте повече гъби

Според едно проучване гъбите са ценен източ­ник на витамини от групата В и антиоксиданти. Известно е, че в японските гъби шиитаке има вещества, които укрепват имунната система.

6.      Правилният вид шоколад

Малко натурален шоколад не само доставя удо­волствие, но е и полезен за здравето. Освен с вкусовите си качества, той е познат като източник на антиоксиданти и минерали, например магнезий.

7.      Добавяйте подправки

Осигурете си разнообразие от подправки, които ще направят готвенето по-забавно и ще обогатят вкуса и аромата на сосовете и маринатите. Така ще ограничите прека­лената употреба на сол, майонеза и пъл­номаслена сметана. Когато купувате готови сосове и бульони, избирайте продукти с ниско съдържание на сол и без захар.