Атентат пред посолството на САЩ в Турция

9
Добави коментар
stoineff
stoineff

Полицията блокира улицата след ататнтата пред посолството на САЩ в Турция Снимка Ройтерс
Анкара. Бомба избуха пред посолството на САЩ в Анкара, двама души са загинали, има и ранени, предадоха световните агенции. По първоначални данни атентаторът е Ecevit Canli (ECEVİT ŞANLI) 
Нападателят е взривил експлозиви, пристегнати към тялото, след като влязъл в сградата на сградата на посолство. Взривът е чут на няколко километра. Долната част на краката и други човешки останки са разпилени на улицата. – Съобщава Ройтерс

Тежко ранена е журналистката Дидем Тунджай, която се е намирала в района на атентата. Има още един леко ранен, той е получил медицинска помощ на място.

Атентаторът ECEVİT ŞANLI(Ecevit Canli)
Турските медии съобщават,че са идентифицирали атентатора от DHKP-C Еджевит Санли (Ecevit Canli, ECEVİT ŞANLI), който е участвал в нападения срещу полицейски участък и военен колеж в Истанбул през 1997.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че атентаторът е бил член на Освобождението на Революционна народна партия-Фронт (DHKP-C), крайно лява групировка, която е антиамерикански и антинатовски настроена и е обявена за терористична организация от Вашингтон.

Взривът е станал около13,30 часа до охраняваната врата на посолството. На мястото веднага са пристигнали пожарна, линейки и полиция.

Според полицията взривът е причинен от камикадзе, съобщава БиБиСи. Открити са двама загинали, все още не е ясен броят на ранените.

Турски спецчасти пред посолството на САЩ в Анкара Турция, снимка: Ройтерс

Няма пострадали българи при взрива в Анкара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Сградата на посолството ни в Труция, която се намира недалече от мястото на взрива, също не е пострадала.

Атентаторът ECEVİT ŞANLI е  на около 30-годишна възраст. Той е използвал пластични експлозиви при атаката. Прекарал известно време в затвора по обвинения, свързани с терористична дейност.

След атаката консулството на САЩ в Истанбул предупреди американските граждани да не посещават американските дипломатически мисии в Турция до ново нареждане след самоубийствената атака срещу посолството в Анкара.
„Държавният департамент съветва американските граждани, които ще пътуват до Турция или които живеят в страната, да бъдат нащрек за потенциално насилие, да не посещават районите, в които е имало вълнения и да избягват демонстрации и големи събирания от хора”, се посочва в съобщение на консулството в Истанбул.
От своя страна, посолството на Италия в Турция засили мерките си за сигурност. Посолствата на други страни в турската столица също засилват своята охрана.