Агенция БГНЕС – Атанасов: Борисов е част от организираната престъпност

5
Добави коментар
javorkal
javorkal

2013-02-03 18:38:52
Общество

Атанасов: Борисов е част от организираната престъпност

Бойко Борисов е част от организираната престъпност и затова е бил вербуван от ЦСБОП. Това заяви пред БГНЕС генерал Атанас Атанасов по повод разкриването на досието на лидера на ГЕРБ.
Видях това, което е публикувано и то ми изглежда доста достоверно. Става въпрос за сътрудничество с ЦСБОП – службата за борба с организираната престъпност. Това означава, че по онова време, през 1996 г., след като службата е решила да подходи по този начин да вербува Бойко Борисов за секретен сътрудник, е било оценено едно важно обстоятелство. За да бъде едно лице привлечено за сътрудник, то трябва да е част от тази среда, която представлява обект на службата. И тъй като тази служба се занимава с организираната престъпност, хората, които вербува тази служба, трябва да са част от организираната престъпност. С едно изречение: през 1996 г. ЦСБОП са оценили, че Бойко Борисов е част от организираната престъпност и затова са подходили към него да го вербуват, за да си създадат източник в тази среда. Това е изключително важно да се отбележи.
След тази информация, която е изнесена, би следвало да се създаде парламентарна анкетна комисия, която на първо място да изслуша Георги Петканов, Симеон Сакскобургготски и Петър Стоянов. Тези хора със своите подписи стоят в основата на назначаването на Бойко Борисов като главен секретар на МВР през 2001. Петканов като вътрешен министър е внесъл точката в дневния ред на Министерския съвет за назначаването на Бойко Методиев Борисов като главен секретар. Правителството е взело своето решение и това решение с подписа на Симеон Сакскобургготски е изпратено на държавния глава, а президентът Петър Стоянов със своя подпис е назначил Борисов за главен секретар през август 2001. Тези хора трябва да дадат обяснение и няма къде другаде да стане освен пред парламента, защото се касае за днешния министър-председател. Те трябва да отговорят дали са знаели, че назначават на най-висшата длъжност в МВР човек, който е от средите на организираната престъпност. И ако са знаели, какви са мотивите им за това. Ако не са знаели, кой ги е подвел и каква отговорност ще му се търси.
На подобни въпроси би следвало да отговори и тогавашната председателка на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, защото тя е извършила проверката и му е дала допуск до класифицирана информация. Тя била ли е наясно, когато е извършена тази проверка, че е дала достъп до класифицирана информация на лице, което е свързано с организираната престъпност. /БГНЕС
––––––
Генерал Атанас Атанасов е юрист, директор на Национална служба Сигурност. От юли 2005 до юни 2009 е депутат в 40 Народно събрание от партия Демократи за силна България (ДСБ).
София / България