Разходка из слънчева Тоскана

2
Добави коментар
Lellie
Lellie

Когато пишем за Италия, не може да не споменем едно бижу в нейната приказна география – региона Тоскана с нейния първенец гр. Сиена.

 Този район на Ботуша определено е едно от най-красивите места в света редом до смайващия с новото си развитие Сингапур и неговите острови, с непознатата-позната Индия, с Дубай и манастирите на Тибет…

Но нека днес мислено се пренесем  на Пиаца дел Кампо в Тоскана и да погледаме уникалните състезания с коне без седло, да попием в лятната жега свежи капки вода от фонтан Gaiai или да застанем срещу величествения Palazzo Publico, който е построен между XIII и XIV век.

Камбанарията се извисява на 102 метра. Мнозина, разбира се, са смелчаците, които изкачват криволичещата стълба до върха единствено и само да се насладят на красивата гледка от там.

Duomo е традиционното наименование на величествените катедрали в Италия. Тази в Сиена не отстъпва по нищо на известните храмове в Милано, Торино, Верона, Рим. Нейната красива фасада и архитектурен стил са изпълнени с различни техники при изграждането на основната й конструкция. Редица скулптури и картини са изложени във вътрешността на катедралата. Впечатляват красивите мозаични подове от мрамор и ярките стенописи. Естествено е да се спрете повече време и пред някои скулптурни шедьоври на Донатело и Микеланджело.

Катедралата в града е известна и с това, че на първия етаж, където е разположена цялата музейна сбирка, е запазена стая, чийто цвят е в оригинал от 1308 г. Наричана е още La Maesta и е била използвана за училище през Средновековието. В този смисъл е понятно защо местните я смятат за най-голямата гордост на района.

Друга забележителност е известната църква „Сан Франциско” – чудото на Sainte Hostie (Света Нафора). Каква е историята?

През XVIII век, ден преди началото на голям църковен празник, 223 нафори били благословени и оставени в съдове за раздаване на богомолците. През нощта били откраднати от разбойници, но няколко дни по-късно крадците били разкрити и нафорите върнати. Осветени, те не били използвани тогава и останали непроменени във времето.

Днес те се съхраняват в подземията и редица музейни експерти се грижат за тях – за температурата на помещенията, влажността и т.н. Повече от ясно е, че учените и до днес не могат да си обяснят този феномен на съхранение. Църквата съхранява съдовете с нафора точно на мястото, където били оставени преди 300 години в долната част на светия параклис.

Разбира се, влиянието на Римокатолическата църква е особено силно. Ненапразно италианците се смятат за едни от най- набожните католици.

А на юг, в местността Castiglione D’Orcia се намира един исторически оазис, в който се съхраняват забележителни предмети на средновековното изкуство.

Montalcino (Монталчино), намиращ се на хълма между долините dell’Asso и Ombrone, е приютил музея, в който може да се видят скъпоценната Библия – написана върху пергамент, невероятният теракотен ансамбъл от цветове и форми на Лука дела Робиа, цветовете на Батол, Сан Сано ди Пиетро и още редица други. Историята тук е на почит.

В района можете да опитате и добре познатото червено вино Brunello, което присъства в избата на всеки истински ценител на червения еликсир. Като добавим към всичко това и останалите исторически забележителности, красивите хълмове, покрити с лозя и кипариси, запомнящите се пейзажи от безкрайни макови полета и различни полски цветя, невероятния залез, ще стане ясно защо определяме тосканската земя като една от най-красивите в света.

Недалеч от Montalcino се намира Sant Antimo. Това бивше бенедиктинско абатство е основано през 813 г. Местните го определят като „природен самотник”, защото се намира в една добре изолирана местност, но въпреки това известна с красотата на дивата си природа.

В тази част на Тоскана е разположена също Abbazia di San Galgano, представителен пример на ранната готика в Италия. Този архитектурен комплекс е построен през XII век от хора, предпочели отшелническия начин на живот на хълма Монте Сиепи. 

Туристите идват тук да се запознаят с останките от абатството, да видят ценни исторически документи и… да обядват.

Няма нищо по-апетитно от миризмата на прясно приготвена паста или пица. Местните казват, че няма нищо по-здравословно от това да изпиеш чаша червено вино, да похапнеш spaghetti al pesto със зелена салата и традиционното късо кафе. В този район на Италия се произвеждат доста от биологично чистите продукти на Fattoria Paterna (вино, олио, сирене, сладка, мед, плодове). Тук модерните магазини са съчетани в перфектна симбиоза с историческите сгради. В района на Тоскана няма замърсяващи металургични или химически производства. Това е и голямата разлика в пейзажа със северните райони около Милано и Бреша.

Една от големите атракции в Тоскана са мелниците за брашно от кестен, които сега са превърнати в модерни малки предприятия. Разбира се, все още има запазени отделни стари мелници, но те по-скоро са туристическа атракция. Атракция за ценителите е и местното вино Chianti Gropina, зехтинът Vin Santo, които, за радост на туристите, се продават навсякъде.

На това приказно място много от световноизвестните личности са закупили имоти. Офертите – имение или ферма с прилежащите лозя и поля, започват със стартова цена от минимум… 5 милиона евро.