Плаж от „Натура 2000“ в трасето на „Южен поток“

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Лек трус люля Варна тази нощ

2015-04-11 12:07:36

„Планекс“ се измъква с обяснения защо рухна „Вероника“

2015-04-10 15:42:55

Русия и Гърция строят общ газопровод, зареждат с гориво Европа

2015-04-10 12:00:17

Няма никакви съмнения, че плажът Паша дере попада в зоната на „Натура 2000“, заяви Петко Ковачев от ПП „Зелените“.  

Той обясни, че защитените територии имат както сухоземна, така и морска зона.  Варненският плаж е защитен и по двете евродирективи – за местообитанията и птиците. 

Според Ковачев само тръбата на „Южен поток“ е проектирана да минава през Паша дере, а компресорната станция ще бъде изградена извън зоната на плажа.

Тя обаче е предвидена прекалено близо до къщите и вилите на хората, живеещи в южните райони на Варна. Според Ковачев, тепърва ще се правят анализи за риска от прокарването на газопровода, особено в районите като Паша дере.  

Същевременно жители на южните вилни райони на Варна вече алармират, за неудобството от това, че компресорната станция е прекалено близо до къщите и до гората, която е в Натура 2000. Те смятат, че шумът от нея определено ще навреди както на хората, така и на животните.    

Годишният капацитет на „Южен поток” ще е 64 милиарда кубика, съобщи заместник областният управител на Варненско Пламен Манушев миналия петък. 

Той се е срещнал с представителите на фирмата, която ще изгради тръбите под морското ниво. Компанията е собственост на 4 големи икономически субекта, като 50 на сто в нея притежава „Газпром”.

Тръбите ще тръгнат от Анапа, Русия, ще поемат на юг, ще минат през турската морска икономическа зона, за да излязат на Паша дере във Варна.

Дължината на тръбата е 930 км. Тя ще минава по дъното на Черно море, като най-дълбокото място, на което ще бъде положена, ще е на дълбочина 2250 м.