Ремонтират пистата на стадион „Берое“ в Стара Загора

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Започна ремонтът на лекоатлетическата писта на стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от общината.

Първата копка бе направиха на 4 февруари министърът на физическото възпитани и спорта Свилен Нейков, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, президентът на спортен клуб по лека атлетика „Берое“ Иван Колев, областният управител Недялко Недялков, лекоталетките ветеранки Емилия Драгиева и Красимира Чахова от СКЛА „Берое“, известният треньор Тодор Гургуриев.

Тържествен водосвет отслужи Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион.

Ремонтните дейности, които ще продължат 120 дни, ще осигурят на Стара Загора възможност да е домакин на Балканския шампионат по лека атлетика за мъже и жени на 27 и 28 юли т.г.

„Само с обединени усилия можем да постигнем тези добри резултати. Радвам се, че този стадион ще добие завършен вид – с ново осветление, нови трибуни и нова писта, и ще може спокойно да приема международни мероприятия. Започваме да се готвим за това и да посрещаме гостите, които ще идват да се радват на спортния живот в града“ – заяви кметът Тодоров.

„Един от главните приоритети на правителството е да създадем условия за спорт на децата, за да ги избавим от отрицателните влияния, които ни съпътстват в ежедневието. Дано на новата писта да имаме нови световни рекорди като този на Йорданка Донкова, който и до ден днешен не е подобрен“, пожела министър Свилен Нейков.

Паметна плоча на входа на стадион „Берое“ напомня за август 1988 г., когато състезателката от 5-и коридор Йорданка Донкова поставя световен рекорд от 12.21 сек в дисциплината 100 метра с препятствия. Парче от този коридор на пистата беше предоставен на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Новоизградената писта ще има осем коридора за бягане на 100 и 110 метра с препятствия, със съответните удължения при зона старт и финал. Ще се оформят сектори за тласкане на гюлле, комбиниран сектор за хвърляне на диск и чук, водно препятствие, както и пътека за хвърляне на копие. Ще се изградят и пътеки за овчарски скок, сектори за дълъг и троен скок с пясъчници.

Пистата ще получи сертификат за съответствие с изискванията на Международната федерация по лека атлетика за категория клас 2. Това дава шансове на Стара Загора да получи домакинство на Европейско първенство по лека атлетика за младежи през 2017 година и да възстанови популярния преди години международен турнир „Самарско знаме“.

Ремонтът на стойност 1.2 млн. лв. е финансиран от държавния и общинския бюджет. Изпълнител на проекта е „Обединение Берое 2013“, с водещ партнъор „Пи Ес Ай“ АД и партнъори „Онтарио Спорт“ и „240 Лимитид“.