Високо мазнинна диета и всичко за нея

8
Добави коментар
tsokala
tsokala

Високо мазнинна диета и всичко за нея

04/02/2013г.

ВИСОКО МАЗНИННА ДИЕТА

В случаи, че сте решили да преминете на високо мазнинна диета е добре да сте наясно, с тънкостите около нея. 

В тази статия ще изясним какво са мазнините, кога и как се разграждат, за какво служат и кога трябва да се приемат.

Мазнините са нужни на организма, за да поддържа тялото ни при недостиг на храна и дългосрочни лишения. Те не се изгарят лесно и кардио в рамките на 15-20 или 45 минути не е достатъчно за разграждането им. Мазнините се топят при редовни тренировки в рамките на поне 2 часа и 30 минути. 

Ако знаем, че в един грам мазнина има 9 калории, то оползотворяването на всичките тях не се извършва веднага. Те се натрупват в организма с цел бъдещ запас. Организмът използва мазнините при продължителни физически усилия породени от различни нива, а тяхното оползотворяване зависи от множеството ключови фактори с биохимичен характер. Тук спадат нивата на кислород, свободна мастна киселина от кръвта и индивидуалната физическа подготовка. 

При натоварване на тялото в период от 20 минути, запасите на мазнините остават непокътнати. За краткотрайната работа или енергийна динамика на системата със средна продължителност, мазнините не се включват в изгарящия процес. Аденозин трифосфата (ATФ) и креатин фосфат (КФ) представляват източника за мускулно гориво. Докато организмът разгражда мускулен гликоген и кръвна гликоза, то за мазнините е нужно много повече време.

Добре е да сме на ясно, че консумацията на мазнини не успява да осигури веднага нужната енергия, а освен това повишава телесните мазнини.

По време на тренировки трябва да вземаме под внимание как да предизвикаме изгаряне на гликогена, че да се достигнем най-голямо количество изгаряна енергия. За разлика от въглехидратите, мазнините не дават такава голяма енергия нужна за силовите тренировки. Ето, защо трябва да отбягваме изгарянето на мазнини, по време на силови упражнения, защото може да доведе до рязък спад на нивата на постиженията ни.

Друг важен момент е вида на приеманите мазнини. Те се отнасят в различни категории и ако не направим справка с класификаторите на мазнини рискуваме да постигнем обратен ефект и вместо сваляне и горене на мазнините да натрупваме. Да не пропускаме факта, че една такава мазнина е наситената и се натрупва директно в организма.