Ким Чен-ун се появи със смартфон HTC

1
Добави коментар
Fakti
Fakti

Лидерът на комунистическия режим в Северна Корея Ким Чен-ун се появи със смартфон. Това става ясно от разпространени от държавната информационна агенция снимки на негово участие в заседание с висши военни ръководители, състояло се на 26 януари, съобщават световните агенции.

Появата на снимки на лидера с чуждестранни технически постижения е прецедент за пропагандата в Пхенян, припомнят анализатори. Според тях, шокиращо е, че лидерът е показан с цигара в ръка.

Разпространените фотоси принуди водещите разузнавателни агенции да започнат разследване за марката на смартфона. В момента изборът е свит до три опции – американската Apple, южнокорейската Samsung и тайванската HTC.

Първите две веднага отрекоха, че техни продукти са преминавала границата на ембаргова държава като Северна Корея. От своя страна тайванската HTC разпространи двусмислено съобщение, в което се казваше, че тя оценява подкрепата на всеки свои потребител. От своя страна от Samsung наляха допълнително масло в огъня заявявайки, че моделът до Ким Чен-ун повече прилича на HTC.

Независими анализатори не изключиха възможността моделът да е китайски. Пекин през последните години продължава да поддържа добри връзки с режима в Пхенян.

Пожелали анонимност добре осведомени източници посочват, че смартфоните се използват от висшите партийни и военни ръководители за по-добра комуникация. В същото време от 2008 г. в страната има и мобилна мрежа, но тя може да се ползва само за връзка вътре в страната, а международните разговори за забранени. По последни данни около 1-1,5 млн. са потребителите на мобилни телефони в Северна Корея. В момента нито една от водещите телекомуникационни компании не е признала, че има свои магазини в последния бастион на комунизма в света. Анализатори предполагат, че телефони се предлагата от египетската Orascom, която участва в изграждането на мрежата,

Подобно е положението и с интернет. Мрежа се изгражда от 2002 г., но тя се използва предимно за държавни и военни нужди, а достъпът до глобалната мрежа е ограничен,

Снимките от висшия военен форум обаче ясно показват продължаващата подготовка на комунистическия режим да извърши пореден ядрен опит. На форума Ким Чен-ун е дал недвусмислени указания на военните да усилят отбранителните възможности на страната. Експерти припомнят, че подобни формулировки са се използвали при предишните ядрени изпитания в Северна Корея.

Корея (Демократична Народна Република)