Фортисимо – това е лично!

3
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

Малкият Иво Георгиев от Шумен е на година и половина. Той е истински герой, който трябва да пребори тежката диагноза „акушерска пареза”.

В началото на януари момчето влезе в медицинската история на България като първото дете, подложено на сложна и продължителна операция, пренасяща здрави мускули на мястото на увредените.

Иво получава травмата си по време на своето трудно естествено раждане. Наблюдаващият бременността лекар на майка му Пенка Дончева пропуснал да забележи, че бебето е твърде голямо и се налага оперативно изваждане. След кошмарната си поява на белия свят Иво остава жив, но със счупена дясна ръчичка. В последствие тя се оказва парализирана заради увредени нерви.

Започва голямото ходене по мъките. Лекари в Плевен, Варна и София се опитват да убедят майката, че трябва да приеме фактите. Лечение нямало. Ръката щяла да остане неподвижна. „Такова е схващането в България. Че това увреждане е за цял живот. Проблемът може да бъде преодолян отчасти само с рехабилитация”, обяснява Пенка.

Зовът за помощ стига до Виена, където борбената майка има роднина медик. Университетски преподавател по пластична неврохирургия преглежда малкия Иво. Констатира, че състоянието му може да се подобри оперативно и отбелязва, че подобни интервенции се правят по света. Докато семейството на момчето се чуди как да събере огромната сума за лечение в чужбина, лекари от австрийската столица насочват майката към български хирург, специализирал при тях.

Това е доктор Маргарита Кътева. През октомври тя установява, че Иво се нуждае от мускулни транспозиции. Здрави мускули се преместват на мястото на увредените. Операцията е изпълнена под микроскоп в института „Пирогов” в началото на януари. По този начин момчето получава шанса да раздвижи първо лакътя, а в последствие – китката и рамото.

Надеждите за възстановяване са големи, не само заради изумителната работа на д-р Кътева, а и заради неуморимата рехабилитаторска помощ на Ивайло Гогов и Елза Жендова. Проблемите по пътя на раздвижването на дясната ръка на Иво обаче не са никак малко. Възстановяването след подобна операция трае между 6 и 12 месеца. На този етап никой не е в състояние да предположи колко още хирургични намеси ще бъдат нужни.

Липсата на информация е основният виновник за забавеното възстановяване на Иво. „Колкото по-рано се извърши тази операция, толкова по-добър е шансът за възстановяване. По тази причина разказвам нашата история – за да разберат и другите майки като мен, че решение има, дори и в България”.

Всеки от нас може да помогне на лъчезарния Иво в трудния път към възстановяването. Всеки един лев в дарителската му сметка е изключително ценен и ще бъде посрещнат със сърдечна благодарност.

МКБ Юнионбанк АД НЦ ФЦ ШуменИво Иванов ГеоргиевIBAN: BG02CBUN91955000468997,BIC: CBUNBGSF.

Благодарим Ви за помощта!

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов