Три вековни дървета от Сливенско се състезават за европейско дърво на годината 3 1189

2
Добави коментар
yApple

Три вековни дървета от Сливенско се състезават за европейско дърво на годината

05.02.2013 12:21 | Бизнес

Снимка: БНР

Вековните два ореха и черница от сливенското село Глушник представят България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013″.

Гласуването започна от 1 февруари и ще продължи през целия месец февруари на сайта www.treeoftheyear.org, като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени на 1 март 2013 година, съобщи Дарик.

200-500 годишна черница и два ореха от с. Глушник, които се състезаваха с обща номинация за приза „Дърво с корен 2012″ спечелиха първо място в конкурса, организиран от фондация „Екообщност“. Трите величествени вековни дървета, издигащи стволове в двора на къщата на Стефан Стефанов от село Глушник, са го подтикнали да се разрови по-дълбоко в миналото им.

Мястото се оказва свързано със значими фигури от българското освободително движение. Паскал Войвода е бил собственик на къщата и в двора, под дърветата, които пазят историческите тайни, се е събирала четата на Панайот Хитов.

Дърветата са и до началото на стар римски път. Историческите източници свързват мястото с древната тракийска цивилизация – могили и светилище са само на километър от тях. Местните хора са решени да популяризират защитените дървета заедно с богатото историческо наследство.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти