Приемате ли достатъчно вода по време на фитнес тренировка

6
Добави коментар
tsokala
tsokala

Приемате ли достатъчно вода по време на фитнес тренировка

05/02/2013г.

Приемате ли достатъчно вода по време на фитнес тренировка

Много спортисти и фитнес маняци отдавана са се убедили във вълшебните свойства на водата. За тези обаче, които едва сега започват е хубаво да разберат, колко важен е приема на вода по време на тренировките.

Загубата на количествата вода в организма по време на тренировка води до сгъстяване на кръвта и лимфата, а това довежда до намаляване на ефективността от кръвообращението при, което автоматично се снижава притока от хранителни вещества към работещите мускули. 

Ограничаване притока на течностите затруднява работата на сърцето, защото се налага то да изпомпва по гъста кръв, а всичко това води до нарушаване режима за терморегулация на организма. 

Важно е да се знае, колко вода да се приема по време на тренировките. Малките, но чести количества вода в почивките между сериите са добра идея, а хидратацията преди тренировка в период от 30-40 минути и количества от 350 грама вода са добра алтернатива за нормалната функция на организма ви.

За ежедневна консумация на вода, организма има нужда от 30 мл. на всеки килограм телесно тегло. При спорта или тренировките, тези стойности трябва да са увеличени.

Важно е да се пие много вода по време на спорта. Тя спомага за изгарянето на мазнините и поддържа кръвното в нормални норми по време на тренировка.

Какви количества вода да приемаме при различните спортове?

Ако спортът е аеробика, тичане, колоездене или дори фитнеса само от колело, степер, крос тренажор, т.т. аеробно натоварване, тогава приемът на вода трябва да е от 50 мл. на кг. телесно тегло, а тази стойност се смята и за нормален прием за ежедневното натоварване. 

Колкото повече странични напитки приемате през деня като кафе, алкохол и фрешове, толкова и стойностите на вода, които ще постъпват по време на тренировки трябва да са по-големи. 

Как да приемаме водата по време на тренировки? 

При спортуване, водата се пие на малки глътки, за да не се товари допълнително сърцето, защото при физическа дейност, то винаги е по-натоварено. За хората с по-голяма мастна маса физическото натоварване оказва по-голям стрес за организма, затова и потенето е по-обилно, а за да не се стигне до дехидратация са нужни по-големи количества на вода. Постоянният прием на вода по време на тренировката е задължителен. Той спомага за изгаряне на мазнините и изхвърляне на натрупаните токсини в организма. 

Много важно е да проумеем, че пиенето на вода намалява теглото им и способства за правилното функциониране на тялото както по време така и след тренировки.