Li-Fi вместо Wi-Fi

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Технологията на светодиодите (LED) може да се окаже алтернатива на безжичните интернет комуникации. Британски специалисти от няколко университета работят по проект Li-Fi за предаване на данни чрез светлина вместо по радио- и микровълни, съобщава technews.bg, като цитира английските медии.
Светодиодите могат да мигат хиляди пъти в секунда. Чрез промяна в продължителността на всяко мигане може да се предава дигитална информация. Изследователите от Кембридж, Оксфорд, Единбърг и Сейнт Андрюс определят тази технология като цифров еквивалент на морзовия код. LED устройствата могат да се свържат към специално проектирани РС и мобилни устройства, както сегашните Wi-Fi продукти.

Проектът е осигурен с финансиране за 4-годишен период. Целта на изследователите е да намалят размера на светодиодите. Светлини с микроразмери могат да мигат 1000 пъти по-бързо от техните по-големи аналози, което означава, че скоростта на предаване на данни ще бъде по-висока, а самите устройства ще заемат по-малка площ. Ако изследванията завършат с успех, индустрията ще получи светодиоди, които освен за осветление ще могат да се ползват и за интернет комуникации.
„Представете си LED масив до магистрала, който осветява пътя, показва актуална трафик информация и същевременно предава интернет информация безжично към лаптопите и смартфоните на пътуващите“, коментира професор Мартин Даусън – ръководител на проекта, от Университета Стратклайд. „Това би бил един необикновен, пестящ енергия паралелизъм“, допълва професорът. Подобна технология ще проникне във всеки аспект на човешкия живот в близкото десетилетие, убеден е Даусън. /БЛИЦ