Какво трябва да знаем преди да си изберем протеин?

1
Добави коментар
www.shopping.bg
www.shopping.bg

 

Белтъците (протеините) са необходимите градивни блокове за разтеж на мускулатурата и възстановяването й по време на физически натоварвания. Богатите на протеин храни са пилешкото и телешкото месо, яйцата, млякото и рибата. Но на активно спортуващите им е необходим по- голям прием на белтъчини спрямо този на обикновените хора, затова за да се избегне свръх- големия прием на храна, те използват протеини на прах.

 

Винаги когато тренирате усилено и искате да изградите мускулна маса, да редуцирате мазнините или да поддържате форма, на организма ви е необходимо по- голямо количество протеин за да осъществи тези процеси. Универсалната формула за изчисление на оптималната доза белтъчини за ден е като умножите телесното си тегло по 2,2. Получената сума е количеството протеин в грама, което е препоръчително да приемете за целия ден.

 

Протеинови шейкове може да приемате по- всяко време на деня, те се усвояват много по- бързо и пълно отколкото протеините от храната, не създават тежест в корема и може да захранвате организма си с аминокиселини 24 часа.

 

Но преди да си закупите протеин е важно да изберете най- правилният сред многото на пазара:

 

Гейнър или чист протеин
Не всички протеини са еднакви, има с малко съдържание на въглехидрати (под 5гр. На доза), 50:50 протеин:въглехидрати (равно количество на протеин и въглехидрати в доза) и други, които са с преобладаващо съдържание на въглехидрати (гейнъри).
Ако нямате свръх- бърз метаболизъм, гледайте протеина, който купувате да съдържа:
– Висока концентрация на протеин – около 20-30гр./доза
– Малко въглехидрати – около 1-5гр./доза
– Малко мазнини – под 6гр./доза

 

Времето „говори“
Хубавите протеини, които ще откриете в магазините са на марки, които са на пазара от много години и са доказали качеството на продуктите си. Нашият съвет е да попитате консултантите в сайта или в магазините, кои са най- популярните и реномирани марки в момента. Такива примерно са ON, GASPARI, PURE NUTRITION, SYNTRAX. В безпощадната съвременна конкуренция няма как некачествен продукт да „оцелее“ повече от няколко месеца, така че просто се ориентирайте според най- търсеното на пазара.

 

Натурални и чисти продукти
Както и при храните, така и при хранителните добавки качеството е далче по- важно от количеството. Протеин, който е с цена под 60лв. за 2кг. и повече, със сигурност не е много качествен. Погледнете етикета и се уверете, че не съдържа много допълнителни съставки, чрез които ще станете невероятно яки.
В момента цените на хубавите протеини вървят между 90 и 140 лева за 2,200 грама продукт. Ако си купите по скъп, няма да бъде по- чист или по- специален, просто ще сте дали повече пари.

 

Изолат, концентрат или казеин?
По тази тема има безброй спорове, затова ще ви напишен най- важното за трите вида протеин.
 
– Суроватъчният протеин изолат се усвоява най- бързо и най- добре от останалите. Препоръчва се да се приема веднага след тренировка ,за да се захранят мускулните клетки с аминокиселини възможно най- бързо;
 
– Суроватъчен протеин концентрат – добър източник на белтъчини, на приемлива цена, усвоява се малко по- бавно отколкото изолата. Подходящ е за след тренировка, между храненията и сутрин със закуската;
 
– Казеин – най- бавният като усвояване протеин. Трениращите го приемат непосредствено преди сън, за да си осигурят постоянен приток на аминокиселини през нощта.

 

Не вярвайте на огромните реклами и обещания
Протеините, както и останалите суплементи, няма да ви направят фитнес модел или мистър Олимпия. Правилното хранене, тренировка и начин на живот ще го направят. Протеините са просто хранителни добавки, които ще допълнят вашия хранителен режим, но няма да заместят пълноценно хранене или нередовни тренировки. Така че колкото и да се опитват да ви убедят, че с еди-кой-си протеин ще постигнете недостижимото, не им вярвайте.
 
MyBody.bg Тийм