Брюксел съгласен да се гледат до 5 крави в двора

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Стопаните, които имат под 5 крави ще могат да ги отглеждат в дворовете на къщите си и след 31 декември 2013 г.

Европейската комисия е съгласна стопаните с до 5 крави да ги отглеждат в дворовете на къщите си, без да инвестират хиляди левове за оборудване на отделна ферма. Ако млякото отговаря на хигиенните изисквания, то ще може да се продава на пазара и след края на 2013 г. Това е станало ясно на техническа среща в Брюксел през миналата седмица.

За нас е важно млякото от около 100 000 крави в планинските райони, които сега се отглеждат от хиляди стопани с по 2-3 крави, да остане в хранителната верига, обясни шефът на агенцията по храните Йордан Войнов. Като качествени характеристики то било дори най-доброто, но не можело да отговори на строгите хигиенни изисквания на ЕС.

Затова се обмислял вариант с общини и мандри да се организират млекосъбирателни пунктове в селата, които да осигурят висока хигиена, бързо охлаждане на суровината и транспортиране до предприятието. Можело и самите стопани да си направят организации и по европрограмите да си купят например общ модерен доилен автомат.

За да спасим млякото от Родопите, се опитваме и да получим разрешение след 31 декември 2013 г., когато изтича дерогацията за качеството на суровината, то да може да се преработва в продукти с период на зреене поне 60 дни, съобщи зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Така това мляко ще отива за сирене и кашкавал, но няма да може да се продава като прясно или кисело.

Все още обаче нямаме решение от Брюксел, те ще се произнесат през май или юни, когато видят напредъка ни в изпълнение на евроизискванията, уточни Йордан Войнов. Той посъветва фермерите да не разчитат, че ще могат да си продават млякото, ако не преструктурират стопанствата си до края на годината.

Въпросът бил деликатен и ако от Еврокомисията се усъмнят, че България разчита на ново удължаване на сроковете и не изпълнява поетите ангажименти, вероятно няма да се съгласят. Към декември 2012 г. у нас има 72 628 ферми от т.нар. трета група, в които се отглеждат 158 977 крави.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти