След зетя на Ветко Арабаджиев – спипаха и шефката на „Универсалните“

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Задържаните по обвинения в източване на ДДС станаха двама, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Зетят на пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев – Стайко Минев Стайков сам се предаде в Специализираната прокуратура.

На 12 декември 2012 г. той бе обвинен задочно като ръководител на групата, чиито членове Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев бяха задържани на 11 декември 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП под кодовото название „Захарно петле“, която се проведе на територията на 11 града, сред които София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

По време на операцията, проведена под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, се оказа, че Стайков е извън страната. Впоследствие бе обявен за общодържавно издирване, издадена му бе и европейска заповед за арест.

Съгласно наложената му на 12 декември м.г. от прокуратурата мярка задържане до 72 часа, непосредствено след явяването на Стайков в сградата на Специализираната прокуратура, той е преведен в следствения арест. Утре в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на Стайков на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

В Белград е задържана и Мила Георгиева, обвинена задочно на 14 декември 2012 г. като ръководител на организирана престъпна група (заедно с Иван Георгиев Танев), създадена със същия предмет на престъпна дейност. Трима от членовете на групата – Ирена Косева, Владислав Милчев и Веселин Лафчиев, бяха задържани на 13 декември м.г. при спецоперация на ГДБОП и ДАНС с кодовото название „Универсалните“. Танев и Георгиева се оказаха извън страната.

Мила Георгиева е задържана от сръбските власти на летището в Белград при опит да отлети за Дубай. Тя е арестувана, тъй като името й фигурира в червения бюлетин за издирвани лица на Интерпол. Арестът на Георгиева е потвърден от съдия.

Според събраните до момента доказателства и двете престъпни структури, чиито ръководители доскоро бяха в неизвестност, са действали чрез система от търговски дружества по схемата „буфери-липсващи търговци-брокери“.

Групата, ръководена от Стайко Стайков, е действала от февруари 2012 г., като нанесените от дейността й щети за държавния бюджет възлизат на около 2,5 милиона лева. Чрез контролирани търговски дружества тя е осъществявала вътрешно общностно придобиване на бяла рафинирана захар от Гърция. Впоследствие, чрез деклариране на фиктивни сделки с дружества–фантоми или т.нар. „липсващи търговци“, се е избягвало плащането на ДДС, а захарта била реализирана на вътрешния пазар на занижени цени.

Групата, ръководена от Иван Танев и Мила Георгиева, е внасяла бяла рафинирана захар и хранителни продукти от Молдова и извършвала вътрешно общностни придобивания на подобни стоки от Гърция и Чехия. Тя е действала от началото на ноември 2011г. и е нанесла около 16 млн. лв. щети на бюджета.