Днес+ :: АГ болница получи от Община Варна лапароскопска апаратура

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

АГ болница получи от Община Варна лапароскопска апаратура

07.02.2013 13.13

Откриха новата лапароскопска апаратура в СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов”, която е дарена от Община – Варна. На събитието присъстваха кметът на община – Варна, Кирил Йорданов, зам. кметът доц. Д-р Христо Бозов и представители на Общински съвет.

Апаратурата е на стойност 70 000 лева. Така болницата разполага вече с чисто нова, собствена ендоскопска техника и се надява значително да увеличи броя на лапароскопските гинекологични операции. Новата техника гарантира много по-бързо възстановяване на пациентите. Директорът на болницата д-р Радослав Минков каза, че във всяка една съвременна гинекологична клиника трябва да се оперира само чрез ендоскопски или вагинален достъп. Така се работи в повечето западни клиники. По думите на д-р Минков до момента в болницата се извършват около 100 подобни интервенции годишно. Основно те са свързани с диагностика и лечение на туморни гинекологични заболявания и стерилитет.

С лапароскопска апаратура болницата ще разполага с най-съвременния метод за лечение, при който се съкращава периода на възстановяване на пациентите и операцията се приема по-леко от болните, заключи д-р Минков.

Кметът на Варна Кирил Йорданов каза, че в бюджета на общината за 2013 година ще бъдат заложени сериозни средства за закупуване на апаратура за неврохирургия, ортопедия и ДКЦ.

Днес+