Искате бебе? Погрижете се за яйцеклетките си видяна 4954 коментари 4

1
Добави коментар
yApple

В миналото се налагаше една основна теза за фактора, влияещ върху здравето на яйцеклетките ни, а именно факторът възраст. Нови научни изследвания по въпроса доказват, че това твърдение може да бъде оспорено до известна степен.

Съществуват много фактори, които могат да окажат влияние върху здравето на жената, състоянието на яйцеклетките и способността ѝ да овулира – стрес, продължителни диети, лоши навици, хормонален дисбаланс и др.

Защо здравето на яйцеклетките ни е толкова важно?

Колкото по-здрави са яйцеклетките, толкова по-добро е състоянието на фертилността. Логично, нали?!

Доскоро усилено се твърдеше, че всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки и че те са единствените клетки в организма, които не се регенерират. Последни изследвания по въпроса предлагат една интересна гледна точка относно живота на „яйчицата“ – жените всъщност могат да произвеждат нови и нови през фертилните си години.

Според изследването възрастта също има своето значение, но не играе основна роля в произвеждането, здравето и живота на яйцеклетките.

Важно е да умеете да пазите яйцеклетките, които имате, както и да се грижите за успешното произвеждане на нови с помощта на добър хранителен режим, билки, хранителни добавки и активен начин на живот.

Дотук добре, но повечето жени не предполагат, че за да могат успешно да подпомогнат процеса на създаване на нови яйцеклетки, ще им трябват поне 90 дни.

По време на целия месечен цикъл яйцеклетките поемат на едно истинско пътешествие към голямата им цел – овулация. През този цикъл се отварят вратички-възможности да се намесите и да подобрите здравето им, тъй като те стават твърде уязвими както към добри, така и към лоши здравословни влияния. Обърнете внимание на:

 – движението през деня

 – хормоните си

 – приема на хранителни добавни

 – елиминирането на стреса

Задължително посетете специалист, с който да проследите състоянието на хормоналния ви баланс, защото твърде често именно той се явява основният, коварен и скрит враг на забременяването.

За всичко останало можете да се погрижите сами!

Когато говорим за движение, имаме предвид не активен ежедневен спорт, а редовно раздвижване – загрявки, разходки, упражнения 2-3 пъти в седмицата.

Пийте много вода, за да подобрите общото състояние на кръвта и тялото.

Посещавайте курсове по йога, за да балансирате менталното си равновесие и физическата форма.

Правете здравословни избори за ежедневното си меню.

Продукти за здрави яйцеклетки, които да включите в хранителния си режим:

Пчелно млечице
Мака
Зеленолистни зеленчуци
Броколи
Дребни плодове
Сьомга
Тиквени семки
Сусам
Джинджифил
Куркума

Продукти, които могат само да навредят на здравето на яйцеклетките:

Цигари
Алкохол
Рафинирана захар
Газирани напитки
Обезмаслени продукти
Преработени храни
Транс мазнини
ГМО храни

Обърнете особено внимание на антиоксидантите в менюто си. Те предпазват яйцеклетките и спермата от поражения на свободните радикали.