Проф. Юлиян Вучков: Политиците и престъпниците у нас са свързани

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

В седмичния си коментар по ТV7 професор Юлиян Вучков обиколи всички злободневни теми от ежедневието, което ни заобикаля. Основната му теза бе, че политиците и престъпниците у нас са свързани. И това е било така през всички години на прехода у нас. Ето какво каза професорът:
Криминалната и политическа дейност у нас са свързани. Те са двете страни на едно и също цяло. Още в началото на прехода БСП и Андрей Лукано създадоха сенчестата икономика. После облагодетелстваните не върнаха парите банката и така се превърнаха в престъпни бизнесмени. И всичко това дойде от Луканов и БСП. После и друго, Луканов направи Желю Желев президент, ама беше слаб. Това бяха годините на варварския капитализъм, който богатееше по време на първоначалното натрупване на капитали.

После дойде Иван Костова и направи най-престъпната приватизация. По това време срещу подкупи на политици се движеха нещата. После беше Любен Буров, после Симеон, а след него Станишев. Голям част от политическата класа се обогатява от властта. Станахме свидетели на укриване на данъци, обявяване на фантомни фирми, които не съществуват, на източване на държавни пари, на престъпни присвоявания на земи чрез купени нотариални актове. Масова бе практиката да се притежават имоти на името на други хора.

Всичко това стана факт с участието на политическата класа и престъпния свят. Че какво бяха заменките. При тях взимаш много нещо срещу нищо нещо. После се стигна и до убийствата. Мутри, банкери и бизнесмени бяха убити, защото знаеха много за политическата класа. Щяха да кажат нещо. Сега са убити. Устата им е затворена и политическата класа е спокойна.

Управляващите извършваха незаконни дейности чрез подставени бизнесмени. Те създадоха мутрите. Кои бяха мутрите? Бивши борци, спортисти, бивши от ДС, уволнени служители от МВР, бивши служители от ДАНС, ако говорим за след промените. Политическата класа си направи собствени бизнесмени. Такъв е случаят с Илия Павлов, който взе пари от Луканов. Луканов бе ликвидиран по политически и икономически причини. Трябва да си мафиот или идиот, за да не прозреш факта, че атентатите срещу Златко Баретата и Ахмед Доган, които станаха посред бял ден, са замислени по политически сценарии.

Какво се случи тогава. Министър Младенов е в Брюксел, а премиерът се срещаше с американски бизнесмени на 200 метра от Съдебната палата. Колко много събития… И накрая идва папката “Буда”. Защо започнаха да я размахван сега, след 16 години. Какво има в папката?  Има ли донос на Бойко срещу невинни хора? С такива папки сме залети през прехода. Не сме си отдъхвали от такива папки, пълни с ала-бала. С тирове не можем да ги изнесем. Има черен пазар, който произвежда такива папки срещу пари.

Всичко това направено в едно време цели да се влоши правителство на Бойко Борисов. След атентата БСП веднага му поиска оставката. И се оказва, че именно политическата класа затруднява борбата с престъпността. Щом Цветан Цветанов направи някаква по-силна акция, удари престъпността, опозицията започва да зове, че сме полицейска държава. И така служителите нямат нужното самочувствие за безкомпромисната борба с престъпността.

Цветанов също така критикува и съда. Че как няма да го прави. Кой днес харесва съдебната система? И аз да съм, и аз ще критикувам. Какво, Цветанов да мълчи ли? Нали той трябва да посочи слабостите, за да се пречисти, нали той трябва работи с нея. Той е ресорен министър… Не съм адвокат на Цветанов. И ще кажа, че не приемам неговата позиция за “Хизбулла”.

Бойко Борисов каза да не бързаме с това кой стои зад атентата, за да не стигаме до изводи, които не отговарят на истината. Цветанов избърза. Ни сме малка страна и не можем да не се съобразяваме. Но много се навеждаме на Америка. На това дължим идиотското си присъствие в Ирак, когато водихме престъпна война в защита на интересите на САЩ. Американците искат да владеят всичко.

Когато ГЕРБ дойде на власт, обяви война на престъпността. И има постижения. Няма как да не споменем успехите с “Наглите”, с “Килърите”. Няма успехи на МВР в контрабандата.

Също така и президентството косвено подпомага престъпния свят. Вицепрезидентът Маргарита Попова иска да отмени доживотната присъда. Ми дайте, ако може, изобщо да не наказваме престъпниците. От помилваните 50 % са рецидивисти и като излязат, стават още по брутални. Плевнелиев пък… Не можеш да го разбереш. Все между “да”-то и “не”-то стои.

Така. И политическата класа в парламента не прави нищо, за да подобри и оздрави съдебната система. Цецка Цачева е плитка жена. Говорихме си веднъж, когато ми бе гост. Питах я защо парламентът не притисне съда, защо не се направи оздравителна програма, за да се подобри. Некачествени хора оглавяват прокуратурата. В България има нещо, което е чудовищно.

Няма нито един проблем национален, който да е обединил опозиция и управляващи. Единни сме само когато се слагаме на Америка и трябва да слушаме Европа. Иначе опозицията само рови. Ето, в САЩ демократи и републиканци се разбраха да удара богатите с данъци.
У нас голяма част от политическата власт е свързана с престъпния свят. Говорим за Стефан Софиянски, за Венци Върбанов, за Миглена Тачева – в министерството на правосъдието, за Емилия Масларова, за Румен Овчаров, за Емел Етем.

Никакви съдебни процедури няма срещу техните деяния. Присвояванията не се санкционират. Ето защо част от политическата върхушка е организирана и свързана с престъпността. Всяка опозиция иска да вземе властта. У нас винаги опозицията е била просташка. Тя не работи, за да подобри живота на хората, а за да трупа много пари.