Баница със сирене | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Баница със сирене
От: Наталия Димитрова

Специални:

 

Прочетено: 954
Оценка: 6.00
Препоръчано: 2

1 пакет точени кори (400 гр)
400 гр бяло сирене
300-400 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
5 яйца
2 с.л. брашно без връх4 с.л. олио + малко за подназване

 

Фурната се включва да загрява на 200 градуса с обдухване. Тавичка за печене се подмазва с олио.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене. Содата се разтваря в киселото мляко и се разбърква, след което тази смес се прибавя към яйцата със сиренето. Сипват се и 2-3 с.л. олио и брашното и се разбърква добре.
На този етап към сместа може да се добави по желание и друг вид сирене – настърган ементал, чедър, обикновен кашкавал.
Корите за баница се разстилат. Взимат се два листа и върху тях обилно се разпределя от сместа. По желание тук може да се добави и друг вид сирене (настърган ементал, чедър, обикновен кашкавал) или спанак. Двата листа се завиват на руло. Обикновено краищата на рулото остават без плънка, затова след завиването може да се отреже по около 1-2 см. от двете страни, за да няма сухи части.
Рулата с плънка се подреждат в тавичката (може да ви останат част от корите – тъкмо ще има за втора баница). Ако остане от сместа, тя се разпределя отгоре в тавичката, особено по краищата, които обикновено са по-сухи. отгоре се поръсва с 1-2 с.л. олио.
Баницата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрятата фурна. След 15 минути фолиото се маха и баницата се пече открита още около 15-20 минути, докато се зачерви добре. След изваждане е хубаво да се покрие отново с фолио или кърпа, за да не изсъхва.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ