Да живееш в рая – Исландия

8
Добави коментар
boreca6
boreca6

Да живееш в рая – Исландия

Бойка Велинова
08-02-2013

Исландия, най-отдалечената от материка европейска държава, изобщо не е забравено от Бога място.

Тук имат междинно кацане много от самолетите за Щатите, канадската Нова Скотия е на един хвърлей разстояние, а гренландските туристи са навсякъде и се разхождат направо по чехли.

Въпреки че икономиката на страната се срина с гръм и трясък, а по-късно мощното изригване на великана Ейяфятлайокутл блокира въздухоплаването в Европа, исландците живеят като за последно и считат красивите жени за своя запазена марка. Те вярват още, че ако се вгледаш в усамотения пейзаж край някой водопад, непременно ще видиш танцуващи елфи.

Драматична, сурова панорама и стегнати фермерски къщи върху масленозелени поляни в низините са най-обичайната гледка тук. Някога островът е бил покрит с гъсти гори, изсечени през вековете за строеж на къщи, лодки и за огрев. Сега голите хълмове сияят в невероятни цветове както от състава на скалата, така и от мъховете и лишеите, покрили ги с дебел килим.

Исландците се гордеят със специално селектираните си породи овце и коне, които живеят целогодишно на свобода. Агнешките котлети са прочути наравно с гравлакса (маринованото в морска сол и копър филе от сьомга). Хората си правят и хапват в домашни условия още един старинен и странен деликатес: загнило, съхранявано в пепел китово месо, което така и не намерихме поне да помиришем. Климатичните условия не позволяват отглеждане на много култури – най-срещани са ръжта и картофите. От тях се прави и местната ракия, ароматизирана с кимион. Алкохолът е безбожно скъп, но дестилирането в домашни условия не е непознато.

Местните знаят, че не могат да живеят изолирано от света, колкото и да харесват уединението си и колкото и да се стремят да пазят природата си в максимално чист и автентичен вид. Тук се произвежда електричество дори от горещата минерална вода и на практика не се използва природен газ. Туризмът става все по-значим отрасъл в икономиката заедно с риболова и производството на алуминий. Навсякъде има салони за СПА процедури, бутици за чай и аромати, уютни заведения, прекрасни пухкави вълнени изделия от мериносовите овце. Сред допълнителните екстри е да играете голф, да наблюдавате китове или да се разхождате на воля сред всякакви пушещи дупки и гейзери.

Как да стигнем Лесно е да си направите резервации за полети и да изберете в мрежата от предложенията на местните туристически агенции пакет, който да удовлетвори интересите ви. Домакините полагат добри и грамотни грижи за гостите си, което разбираме още с пристигането – около полунощ на летището ни чака минибус за трансфер до хотела (с комплименти – кетъринг от фирмата), а шофьорът въпреки възрастта си говори приличен английски.

Получаваме комплект с пътеводител, брошури и подробно написана програма на едноседмичната ни обиколка по Златния тур на острова. Ще спим всяка вечер в различно селище и ще откриваме сами суровата природа и забележителностите. Надяваме се маркировката да е добра и разбираема и тя наистина се оказва такава. Ще видим най-впечатляващите природни феномени – историческата област Тингвелир (където е оповестено създаването на държавата), района на врящите гейзери и величествения Строхкюр (ледник, от който се ражда река), най-големия водопад в Европа Гълфос, природни резервати, заспали вулкани.

На сутринта от хотелската стая виждаме катедралата на Рейкявик, построена във формата на изригващ гейзер. За минути и без никакви допълнителни формалности си взимаме колата под наем и се измъкваме от столицата, единственият град в Исландия с обилен трафик. Тръгваме по „околовръстното”, обикалящо острова, което представлява най-обикновен двулентов път, по-късно с часове няма да срещнем други коли. До разпилените околовръст ферми водят пътчета, подходящи по-скоро за високопроходими машини. Не успяваме да влезем май само в уникалния музей на фалоса в Хусавик, защото е отворен от 12 до 4 следобед, и то не всеки ден. Подобно е работното време и на много магазини, вероятно повлияно от зимната тъмница – през декември и януари дневната светлина почти липсва. Любопитно е, че в музеите и в другите обществени сгради служителите и посетителите се събуват и ходят по плетени вълнени чорапи.

Малко факти Вулканичният остров Исландия е в Северния Атлантик, между Шотландия и Гренландия, и е роден от сблъсъка на американската и евроазийската континентални плочи. Първите заселници през 9 век са норвежки викинги. Официален език е исландският – старонорвежки, на който са писани прочутите северни саги. На територия почти колкото България (103 хиляди кв.км.) населението е 320 хиляди души, две трети от които живеят в района на столицата Рейкявик (в превод – „пушещият залив”). Последното островче, родено в района е Сюртсей и гони петдесетака, което ясно свидетелства за непрестанната сеизмична активност. Буквалният превод на името на страната – ледена земя, е малко объркващ, защото се предполагат целогодишни ледове и снегове. Топлият Гълфстрийм обаче не позволява на южните и източни фиорди да замръзват дори през зимата. И все пак Исландия е „под носа” на Северния полярен кръг.

Синята лагуна – СПА курорт №1 Намира се на 40 км от Рейкявик и на четвърт час от международното летище край Кефлавик, поради което някои идват направо тук, да се лекуват и да релаксират с неколкодневни пакети. Първото впечатление от черните вулканични скали и пушеците е, че си попаднал в преизподнята. В естествената лагуна на открито има 6 милиона литра вода с температура 37-39 градуса, която се подменя на всеки 40 часа. Чистотата се поддържа от естествени бактерии и препарати с хлор изобщо не са нужни. Лековитите свойства на сярата и силициевия двуокис се използват за лечение на псориазис, но можете да консултирате и своите болежки с екип от квалифицирани лекари. За пет поредни години мястото бе оценявано със „Син флаг” за запазването на естествените брегове и заливи.

Пълната емоция от посещението на Синята лагуна включва обиколка по вулканичните скали в района, естествен тангентор под струите на триметров водопад, кална маска, която всеки сам си нанася от контейнерите, пръснати из басейна, почивка на терасата, здравословни храни и напитки в лава бара и ресторанта на комплекса. Разликата между външните температури и топлите басейни води до комично притичващи по бански туристи, които бързат да се топнат в млечно синята вода и да отказват да излизат дори след пълно размекване. В зависимост от пакета могат да се ползват и нощувки, естествена вана за двама, масажи и процедури, парна баня и сауна, така типични за исландския начин на живот. Цените също са хармонични със стандарта на живот тук – еднократен вход в СПА комплекса е 35-40 евро, а пълен пансион с процедури за една седмица – 1800-2300 евро според сезона.

бутони за социални мрежи