Половината Суперлига се надигна срещу решенията на БФВ – SportVox

1
Добави коментар
sheri
sheri

Пет български клуба, участници в Суперлигата – Марек Юнион-Ивкони, Пирин Балканстрой (Разлог), ЦСКА, Славия и Монтана, пуснаха декларацията, в която изразяват тяхното несъгласие с промените в шампионата, които бяха утвърдени на последния УС на БФВ.

SportVOX публикува без редакционна намеса отвореното писмо:

До
Г-н Данчо Лазаров
Президент на БФВ

Копие до:
Управителен съвет на БФВ

Копие до:
Представителите на медиите

ОТВОРЕНО ПИСМО
От долуподписаните представители на волейболни клубове

Уважаеми г-н Лазаров,
Уважаеми дами и господа, членове на УС на БФВ,
Във връзка с безпрецедентното решение взето от вас на заседание на Управителния съвет на БФВ (провело се на 06.02.2013 год.) отнасящо се до поредната промяна в Наредбата за провеждане на шампионата на НВЛ (публикувано на официалния сайт на БФВ www.volleyball.bg), а именно:
„Управителният съвет прие предложението за ”златен гейм” в плейофните мачове след завършването на редовния сезон. В плейофите ще се играят по два мача с разменено домакинство, като при разменени победи с по 3:0, 3:1 или 3:2 се играе ”златен гейм”. Ако отбор победи с 3:0 или 3:1 и загуби 3:2 то този отбор се класира нататък. Това класиране се базира на общоприетия начин за получаване на точки при мач, при който отборът победил с 3:0 или 3:1 получава 3 точки, а загубилият 0. При резултат 3:2 отборът победител получава 2 точки, а загубилият 1.

– Управителният съвет прие финалният мач на НВЛ – Суперлига да се състои в една среща, която ще се играе в зала ”Христо Ботев” на допълнително уточнена дата”.
Изразяваме и декларираме своето несъгласие с това ваше решение. То е в разрез с всякакви норми на елементарно уважение към труда в клубовете и засяга пряко треньори, играчи, фенове, спонсори и рекламодатели на волейбола. Подобен вид „претупване” на шампионата е меко казано неправилно спрямо клубния волейбол. Дайте „ноу хауто” по какъв начин да бъдат привличани зрители и рекламодатели в подобна абсурдна ситуация?!

С тези си решения на практика се обезсмисли целта – отборите да гонят по-предно класиране в редовния сезон. Това е идеална предпоставка за договаряне на крайния изход от всяка една среща между отборите. Това ли е целта? С тези решения подписахте „бъдещето” на мъжкия клубен волейбол да спадне на нивото на женското първенство у нас. С други думи, вместо продължителността на първенството да бъде увеличено, то се съкращава и на практика от другия сезон волейболистите ще предпочитат да играят по 9-10 месеца в първенствата на Афганистан, Либия, Виетнам, а не за 5 месеца в България.
В Наредбата, която е приета от клубовете-членове на НВЛ, е ясно записано в какви зали ще се играят плейофите, а именно отговарящи на условия подходящи за волейбол. Какво стана с тази идея, която доведе до скандален завършек на финалната фаза през миналия сезон? И защо финалът, който е „черешката на тортата” е в един двубой, а не във формат 2 от 3 мача, който също е приет от клубовете?

С настоящата декларация искаме да напомним и следното:
– Наредбата за провеждане на шампионатите бе обсъждана и приета от 17 от общо 20-те представителите на клубове-участници в НВЛ през месец септември 2012 година. На ваше заседание от 17.09.2012 година, тази Наредба бе приета от вас!

– Само преди месец утвърдихте за втори път нова промяна в регламента, а именно – изключихте изключително успешен от всякаква гледна точка турнир на 8-те отбора и „свихте” първенството с близо месец в сравнение с планираното. Само в рамките на няколко дни, направихте нова корекция на „второто ви утвърждаване” на датите за плейофи.

– На 06.02.2013 година утвърдихте нова, поредна и абсолютно необоснована промяна на регламента, която ви цитирахме по-горе, и с която на практика вече се провежда нов шампионат в нов формат.

С тези си решения не само обезсмислихте напълно провеждането на редовния дял от първенството и излъчването на шампион на България, подиграхте се с отборите в Супер лига, а и отново не се съобразихте с решенията на клубовете от НВЛ, доказвайки че въобще не зачитате тяхното мнение.

Смехотворно звучи обяснението, че промените се налагат заради подготовката на национален отбор-кадети за Европейското първенство.Предлагаме на следващото ваше заседание на УС на БФВ да решите по служебен път кой ще стане шампион на България. Волейболът е за хората и се играе в залата, а не около масата в китния офис на Българска Федерация Волейбол.

Напомняме ви, че в офиса на БФВ през миналата година сме входирали писмо с искане за самостоятелно и независимо администриране на НВЛ от клубовете, членове на НВЛ. Предвид на това и с оглед на гореизложеното, очакваме положителен отговор за нас в най-кратък срок. В противен случай си запазваме правото да предприемем мерки, които смятаме за правилни в тази ситуация.