Детективската дейност в България – От кога има частни детективи в БГ – Детективи – Любопитни факти и статистика за случаите…

7
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

В България, детективски услуги се предлагат от началото на 90-те. От разкриване и доказване на обикновени изневери се стигна до издирване на безследно изчезнали, издирване на длъжници, укриващи се, набиране на биографични данни, фирмени проучвания, психологически профили на възрастови кризи и други.

През годините се наложило, детективите да се обединят в Асоциация на частните детективи, което е сдружение на професионалисти, работещи в областта на частните разследвания със собствен устав, етичен кодекс и правилник за дейността. Асоциацията е юридическо лице с нестопанска цел, създадена с цел да гарантира равноправните взаимоотношения между работещите в бранша, да оформя и прилага правила, осигуряващи по-голяма сигурност на извършващите дейността и на техните доверители, да насърчава просперитета и общественото признание на частните детективи в България, както и да взема дейно участие в изготвянето и прилагането на ефективен и справедлив закон за частната проучвателна дейност в страната.

Всяка една асоциация, намираща се в която и да е точка на света, задължително има „Етичен кодекс на частния детектив“. В него се приканва към етичност, лоялност, колегиалност между действащите. Те са длъжни да спазват кодекса, устава и всички закони на съответната държава.

След това, отново от нужда за регулиране на по-горе изброените неща, се учреди и Детективска колегия. Целта и е да предлага гъвкави решения за намиране на всякаква информация, както и консултации от експерти във всички сфери, които да ви помогнат да вземете най-оптималното решение за всеки ваш казус, в личен или професионален план.

През годините детективските услуги се увеличават като възможности, а с това и търсенето също нараства. Днес, българските детективи вече смело могат да се похвалят с доста работа. Сред клиентите им са големи български и чуждестранни фирми, консорциуми, депутати, хора от най-различно естество. Поръчките също са от различен характер.

Всички сме чували за Шерлок Холмс и Филип Марлоу, за техните приключения и невероятни случаи, които винаги по един или друг начин са разгадавани. В действителност тази професия е доста по-трудна, отколкото изглежда в романите. Разкриването на измама, прелюбодеяние или престъпление не става само с лупа и фотоапарат. Необходими са ловкост, стратегия и добре сработен екип. При едно евентуално наблюдение екипите трябва да работят в синхрон, да могат да се разбират, както се казва, само с едно движение.