Как да се храним здравословно

21
Добави коментар
sgotvi
sgotvi

Как да се храним здравословно

Да се храним здравословно несъмнено е един от най-добрите избори, който може човек да направи през своя съзнателен живот. Да се придържате към здравословно хранене не значи непременно да се лишавате от любимите си храни, но неминуемо ще трябва да намалите консумацията на част от тях. Стремете са да се храните на често и внимавайте с големината на порциите. Препоръчително е да избягвате консумацията на полуфабрикатите, бургерите с пържени картофи, пържените и мазните храни, както и среднощното похапване.

Вместо това:
– Помислете за храната, която консумирате и си съставете здравословно разнообразно меню. Не се хранете продължително време с еднообразна и зле балансирана храна.
– Изменете пропорциите на храната в полза на рибата, пилешкото месо, плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Намалете до минимум приема на пържени, сладки и пикантни ястия.
– Не консумирайте колбаси, пушени, пикантни, пържени и мазни храни. Сведете до минимум потреблението на рафинирана захар и газираните напитки
– Порциите с месо е препоръчително да бъдат малки и не по-големи от 90-100 грама. В здравословното хранене се препоръчва да се консумира пилешко месо, вместо свинско и телешко.
– Храната ви трябва да бъде сготвена по възможно най-полезния начин а именно, като се задушава или пече с минимално количество мазнина и сол. Стремете се да консумирате своята храна максимално близо до естественото и състояние, разбира се само когато това е възможно.
– За да овкусите вашата салата, вместо майонеза и олио, използвайте зехтин или царевично олио. Не консумирайте повече от две супени лъжици мазнина на ден.
– Препоръчва се да замените традиционния пшеничен хляб с пълнозърнест или ръжен такъв
– В здравословното хранене няма място за алкохол и газирани напитки, така че забравете за тяхната консумация.

Водете активен начин на живот. Спортувайте активно

Човешкото тяло е създадено да се движи. Бъдете активни във всеки един възможен момент от вашия живот, когато това е възможно. Ходете пеша, разхождайте се в парка, карайте колело, танцувайте и бъдете щастливи. Спортувайте и нека спорта и физическата активност станат част от вашия ритъм на живот.

Как да се храним здравословно

0.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

tweet