Златен кръст помага на Кирил за патриарх

3
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Варна.  Тежък молитвен кръст от чисто злато и панагия прати патриархът на  цяла Русия –Кирил на Варненския митрополит Кирил. Скъпите дарове пристигнаха с иконата на Свети стростотерпец Император Николай Александрович и неговото семейство. Панагията е с глазура от малахит –изключително скъп камък, който навремето са използвали само фараони и височайши особи. По–късно малахит са поставяли в амулетите, които пазят от опасности. В това миряните във Варна видяха знак и благословия на духовния баща на Русия за дядо Кирил на предстоящия събор за избор на патриарх.

Точно в 12 часа в събота забиха тържествено камбаните на катедралния храм  „Св.Успение Богородично” във Варна, когато пристигна Светинята, придружена от делегация от Санкт Петербург и под звуците на оркестъра на Военно-морските сили. Митрополит Кирил и викария на Санктпетербурската митрополия епископ Мстислав отслужиха молебен пред иконата, дарена на варненския храм с благословията на патриарха на Москва и Русия. Тя е копие на руската икона от храма „Св.Петър и Павел” в дворцовата резиденция Петерхоф, която видял варненският владика преди повече от година и очите му останали в нея.

Стотици миряни чакаха светинята

Светинята е специално рисувана за катедралата край морето, ктитор на която е самият император Николай Александрович. Неговата съпруга е събирала дарения да „Св.Успение „ във Варна, а той с лични средства е осигурил иконостаса и 43 малки и 3 големи икони. Неговата ще бъде поставена до иконостаса и до иконите на Св.Олга и Св.Велика мъченица Татяна ,покровители на децата му ,обясни митрополит Кирил.

Катедралният ни храм е строен по същия проект ,по който е вдигнат царския и от който идва иконата. Светинята беше посрещната от стотици миряни –българи и руснаци, които живеят във Варна. Духовният празник беше почетен и от местните управници.

Кирил: Щом съм митрополит, съм готов

„Щом съм митрополит и аз съм готов”. Така дядо Кирил коментира готовността, която изрази ловчанският митрополит Гавраил да заеме поста на патриарх. ”Не може да се говори така –готов ,не готов –всички сме готови. За това има послушание в църквата„,каза още наместник –председателят на Светия синод. Той посочи, че във Вселенските събори няма присъствие на нито един мирянин и това е канонично. БПЦ прави изключение и присъствието на християни на предстоящия избор на патриарх е като реверанс към тях.

”Не може да се обиждат някои, че не са толкова представени ,те участват в църковните настоятелства” ,каза още дядо Кирил. Той добави, че Господ е този, който ще избере патриарх,ще му даде кръста, както и сили и помощ да го носи. „Не е лесно, но с Божията помощ всичко е възможно“, коментира още Варненският и Великопреславският митрополит Кирил.