Племенник на Японеца готвел куршум за чичо си

2
Добави коментар
mignews
mignews

Любимият племенник на ромския наркобос Кирил Кирилов – Японеца готвел куршум за чичо си. Служители на ГДБОП и тежковъоръжени барети арестуваха в петък 37-годишния Георги Петров в столичния квартал „Факултета“.  Подготовката за покушението започнала преди около месец. Георги наел килър и се готвел да ликвидира чичо си заради спорове в бизнеса. Имението му във „Факултета“ буквално е превърнато в крепост.

Намерението на Петров да ликвидира чичо си стигнало до МВР. По време на акцията били открити боен пистолет “Берета” с изтрити номера, заглушител и около 50 патрона за него. Намерени били също газов пистолет и въздушна пушка. Иззети били 8 мобилни телефона, електронна везна със следи от наркотик, както и малки количества марихуана, хероин и кокаин. МВР твърди, че двамата задържани имат зад гърба си богати кримидосиета – грабеж, самоуправство, заплаха за убийство, кражби на коли и обири.

Името на Кирил Киров се нарежда сред босовете на организираната престъпност у нас в секретна грама на бившия посланик на САЩ Джеймс Пардю, публикувана в “Уикилийкс”. В нея той е наречен “цигански барон”, който е свързан с групировката СИК и покойния контрабандист Иван Тодоров-Доктора. Досега бяха извършени два атентата срещу Японеца. Първият бе през 2003 г., а след втория през 2005 г. той оцеля с куршум в главата. Дълго време той се лекуваше в болница, след което и в дома си в “Факултета”. Смяташе се, че с бизнеса са се заели синовете му Януш и Спартак. Тримата управляват фирма за строителство и отдаване под наем на недвижими имоти в София.

През декември 2011 г. Киро Японеца преби адвокат Николай Велков, който пък бе сред арестуваните при прословутата операция “Октопод”. По-късно, за да избегне съда, Японеца предлага да плати на адвоката 20 000 лв. за причинените му физически и морални страдания. При предаването на парите обаче Николай Велков бе задържан от ГДБОП по жалба на ромския бос, че е “изнудван”.