Елица Тодорова и Стунджи ще ни представят на Евровизия

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

БНТ чрез вътрешна селекция избра Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи да представят България на песенния конкурс Евровизия 2013. Изпълнителите приеха поканата и потвърдиха, че са съгласни да участват.

Изборът беше направен от вътрешна комисия в БНТ, съгласно утвърденият регламент. Продуцентите и специалистите разгледаха и обсъждаха много и различни варианти за изпълнител. При взимането на решение е надделял факта, че Елица и Стунджи са най-успешният представител на България в конкурса и веднъж вече са спечелили доверието на публиката през 2006 година. Изпращането на изпълнител с предишен опит на Евровизия е популярна практика и в последните години е използвана и от други държави: Сърбия с Желко Йоксимович, Германия с Лена, Гърция със Сакис Рувас, Ирландия с дуета близнаци „Джуърдс”. Тази година още 9 страни избират своя представител чрез вътрешна селекция. Това са Македония, Армения, Великобритания, Франция, Грузия, Холандия, Испания, Белгия и Черна Гора.

БНТ проведе неофициално допитване сред феновете на конкурса в чужбина съвместно с българския независим сайт за Евровизия eurovision-bg.com и българския фен клуб ОГАЕ България. Допитването очерта няколко характеристики за успешна песен. Динамична песен с етно елементи е най-предпочитан стил, двуезична комбинация между български и английски, а за най-важни елементи бяха откроени – песента като композиция (мелодия), хореографията и вокалното изпълнение.

Елица и Стунджи ще имат възможност да предложат за първоначална селекция до 5 (пет) песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията на БНТ ще прослуша песните и ще избере 3 (три) от тях. Допуснатите 3 песни ще бъдат официално обявени и представени на живо в предаването „Неделя х 3” на 17 февруари 2013г. Поредността на изпълненията ще се определи от жребий. Заснетите песни ще се ротират в рамките на две седмици в програмите на БНТ и радиа-медийни партньори на БНТ. Селектираните песни ще бъдат изпълнени още веднъж в телевизионно шоу по БНТ на 3 март 2013г., когато зрителите и специално жури ще оценяват песните. По време на прякото предаване зрителите ще имат възможност да гласуват на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS – по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от Генералния директор на БНТ, съобразно международните изискванията в регламента. На първо място ще се класира песента получила най-много точки от общото гласуване като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест.

Двата полуфинала и големият финал на “Песенния конкурс Евровизия 2013″ ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в гр. Малмьо, Швеция. България ще се състезава във втория полуфинал. 

loading…