Грижа за интериорните врати

1
Добави коментар
bga
bga

Независимо дали имате нови, току що поставени врати у дома, дали са вече на няколко години, дали са изложени за продажба в магазин или складови помещения, всички те се нуждаят от поддръжка.
За да се запази в добро състояние, без да има увреждания вратите винаги трябва да се съхраняват в изправено положение. Висящата им поза е типична, затова дори не монтирани изискват вертикално разположение.
Имайте в предвид обаче, че напълно права интериорната врата не може да се задържи, ако не е монтирана, ето защо се нуждае от стабилна упора, а това може да е някоя стена. Ъгъла със стената не бива да е по-голям от 20 градуса, защото риска от деформации расте, в резултат собствената й тежест.
Ако складирате някъде новите интериорни врати до завършване на ремонта, то добре е да изберете сухо и дори отопляващо се помещение. Температурата на стаята трябва да варира между 5 и 40 градуса, а ако предварително я облицовате с фолио, което ще предпазва, както от прах и други натрупвания на мръсотия, така и от евентуална промяна в цвета.
В случаи, че правите ремонт на дома, задължително отстранете и покрийте интериорните врати. Едва след, като приключите с ремонта може да ги почистите внимателно и да ги върнете на касите.
Добре е интериорната врата да се съхранява в помещенията, за които е предвидена, така ще има време да се аклиматизира, а това ще я предпази от бъдещи евентуални дефекти.
Ежеседмичното почистване на вратите изисква редовни, но не прекалени грижи. В зависимост от материалите им на изработка се избират препаратите, с които ще обтривате вратите. Не трябва да се ползват прекалено силни препарати, а така също не се използват остри и драскащи предмети, т.к. повърхностите им са нежни, много пъти гланцирани и могат да се наранят непоправимо.