Отпуски на инкасатори надули сметките за ток

5
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

София. Масови отпуски на инкасаторите по Коледа и Нова година са довели до надуване на декемврийските сметки за ток. Това обясни енергийният министър Делян Добрев на извънредна пресконференция по повод бунта срещу монополистите.

След като не успя да укроти протестиращите на улицата и бе обстрелван от тях със снежни топки, Добрев събра журналистите, за да представи позицията си.  

Той подчерта, че трябва да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и за електроенергия. Първите се изчисляват на базата на прогнозни данни, а вторите са на базата на показателите от електромерите. В резултат на проверките е установено е, че по време на празниците електроразпредителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска, като по този начин се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни Добрев.

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни, каза той.

Добрев обясни, че е поканил някои от организаторите на протеста на разговор в министерството, но те са отказали. „Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

По-късно министърът привика на среща шефовете на електроразпределителните дружества “ЧЕЗ”, “ЕВН” и “Енерго-Про”.