ГОРЕЩО: Елица и Стунджи ще ни представят на „Евровизия 2013“

1
Добави коментар
autotim
autotim

Българската национална телевизия чрез вътрешна селекция избра Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи да представят България на песенния конкурс „Евровизия 2013“.

Изпълнителите приеха поканата и потвърдиха, че са съгласни да участват. Изборът беше направен от вътрешна комисия в БНТ, съгласно утвърденият регламент. Продуцентите и специалистите разгледаха и обсъждаха много и различни варианти за изпълнител.

При взимането на решение е надделял факта, че Елица и Стунджи са най-успешният представител на България в конкурса и веднъж вече са спечелили доверието на публиката през 2006 година.

Изпращането на изпълнител с предишен опит на „Евровизия“ е популярна практика и в последните години е използвана и от други държави: Сърбия с Желко Йоксимович, Германия с Лена, Гърция със Сакис Рувас, Ирландия с дуета близнаци „Джуърдс“. Тази година още 9 страни избират своя представител чрез вътрешна селекция. Това са Македония, Армения, Великобритания, Франция, Грузия, Холандия, Испания, Белгия и Черна Гора.

БНТ проведе неофициално допитване сред феновете на конкурса в чужбина съвместно с българския независим сайт за Евровизия eurovision-bg.com и българския фен клуб ОГАЕ България.

Допитването очерта няколко характеристики за успешна песен. Динамична песен с етно елементи е най-предпочитан стил, двуезична комбинация между български и английски, а за най-важни елементи бяха откроени – песента като композиция (мелодия), хореографията и вокалното изпълнение.

Елица и Стунджи ще имат възможност да предложат за първоначална селекция до 5 (пет) песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията на БНТ ще прослуша песните и ще избере 3 (три) от тях. Допуснатите 3 песни ще бъдат официално обявени и представени на живо в предаването „Неделя х 3“ на 17 февруари 2013г. Поредността на изпълненията ще се определи от жребий.

Заснетите песни ще се ротират в рамките на две седмици в програмите на БНТ и радиа-медийни партньори на БНТ. Селектираните песни ще бъдат изпълнени още веднъж в телевизионно шоу по БНТ на 3 март 2013г., когато зрителите и специално жури ще оценяват песните.

По време на прякото предаване зрителите ще имат възможност да гласуват на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS – по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от Генералния директор на БНТ, съобразно международните изискванията в регламента. На първо място ще се класира песента получила най-много точки от общото гласуване като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест.

За „Евровизия“ с ритъм и любов Елица Тодорова казва: „Ела в България! Благодаря на Българска Национална Телевизия за поканата и гласуваното доверие. За мен е чест да представим труда, музиката и идеите си на този престижен европейски конкурс. Това е едно добро място, на което можем да работим за положителния имидж на страната ни и да покажем сплотеността и гостоприемството на българите като народ с древна култура и идентичността ни като нация. Благодаря за обичта на феновете, оценявам тяхната подкрепа. Ще дам всичко от себе си, за да представим България достойно и да бъдем запомнени като модерени войни на днешното време, със свободен дух и изключителен хъс и амбиция. Българските ритми и любовта към корените и фолклора ни са ключът към успеха.“

За участието в конкурса тази година Стоян Янкулов споделя: „След участието ни на Евровизия през 2007 очаквах, че рано или късно отново ще ни поканят за конкурса и затова не бях особено изненадан от предложението на БНТ да ни изпрати да представяме страната. Благодаря за вниманието към нас, както и надеждата, че достойно ще представим България. Няма да казвам дали се радвам или не, че отново ще участвам на Евровизия, но това ме поставя пред голяма отговорност. Не мога да гарантирам, че ще спечелим, но ще направя всичко каквото зависи от мен да се представим достойно. Нека всички, според които е трябвало да спечелим Евровизия през 2007 сега отново да ни подкрепят.“

Двата полуфинала и големият финал на „Песенния конкурс Евровизия 2013“ ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в гр. Малмьо, Швеция. България ще се състезава във втория полуфинал.