Любими места за риболов

2
Добави коментар
girl
girl

Река Некар
Некар е прекрасна река за риболов, обаче риболова е труден. Поради малкия запас на рибите, риболова изисква доста време. Условията също могат да бъдат доста екстремни. Трябва да се справяш с закачки, но все пак Некар е предизвикателство и си остава едно от любимите ми места за риболов. Докато бях в университета периодично ловях на Некар и есенните месеци обикновено бяха най-продуктивните.
Река Некар е една от най-добрите германски реки за риболов на шаран. На всеки 12-15 км е разделенa с шлюзове.
Повечето части държат много 10 килограмови шарани и редки 15-ки и 20-ки, но има и няколко места с много по-големи риби! Те държат 15+ кг риби, но и някои над 25 кг и даден брой 30 килограмови.
За есента на 2003 планувах да ловя на място близо до електростанцията. Избрах място, на което рядко се лови, за да се уверя, че можех да ловя там през идните седмици без някой да ми го вземе.
На втория излет през Октомври имах мощен удар в 3 часа сутринта на въдицата хвърлена близо до брега. Рибата тръгна право надолу по течението. Беше толкова мощна, че нямаше начин да я спра. Насочваше се към някакви висящи клони над брега. Заради тъмнината нямаше как да видя къде беше отишла рибата и след няколко минути борба почувствах, че линията беше закачена на нещо – може би клоните. Реших да отворя бигела и да отпусна влакно, за да си взема челника. След като включих челника видях, че линията беше минала през клоните на около 8 метра от мен. Знаех, че рибата е там, защото тя все още вземаше влакно. Видях, че единствения начин да освободя рибата е да доплувам и да освободя линията. Водата беше все още топла, така че не се поколебах да се съблека и да доплувам до клоните, следвайки линията, с челника на главата си. За момент си помислих, че рибата е избягала. Когато стигнах клоните лесно освободих линията. Веднага след това усетих, че рибата е там; линията почти се оплете около челника ми, но успях да я оправя точно на време. Доплувах обратно до брега възможно най-бързо, взех въдицата и започнах да вадя рибата.
Успях да я кепна и видях, че това беше един от най големите жители на Некар – великолепен огледален. Сложих го на дюшека и го претеглих. Тежеше 21,2 кг. На сутринта Юрген направи няколко снимки, а аз събрах багажа доволен.

Lac du Der – Chantecoq
Лак дю Дер е известен водоем в Франция и аз ловях там много през 1993-2004, хващайки много големи риби. Лак дю Дер е известен с многото 15 и 20 килограмови шарани. Не е водоем, който държи големи 25 и 30 килограмови риби, но риболова там е страхотен. Околната среда и условията на това огромно езеро определено са специални. Колебливото ниво на водата и екстремните условия на времето могат да направят риболова по-различен от другите водоеми. Обаче си струва. Имам толкова много добри спомени от риболова на това езеро, че е трудно да избера някой специален.

Най-успешният ми сезон беше може би през 2004г. През април лових на езерото докато беше много студено, но успях да намеря рибите в старата част на езерото, хващайки много 15 и няколко 20 килограмови шарана, докато другите рибари се затрудняваха. Ловях само през деня и запазих мобилност, като това се отплати. През май и юни водата се покачи значително и аз избрах да ловя от лодка, което е по-различно от риболов от брега и се оказа ефективно. Можех да ловя на места, където обикновено не се лови и това ми се отплати добре. Заедно с Колегата Саймън хванахме много шарани над 15 килограма. През есента водата падна и аз лових от брега, като търсех дълбоки места, които се намираха на дистанция. Риболова през деня и това, че бях мобилен сработиха добре и дадоха много хубави риби като резултат. 

Езерото на Мери и Джо
Това езеро стана легенда и подобри рекорда за люспест шаран на няколко пъти. Бях щастлив първи да хвана шарана Мери с тогава рекордно тегло през Октомври 2005. Езерото държи и голям огледален шаран наречен Джо, който сега тежи над 35 кг. Освен това, рибния запас е по-добър от всякога и има и други и големи над 25 кг. риби. Езерото е доста пресирано, но заради новите запаси от риби е станало по-продуктивно, отколкото беше.

Когато ловях популацията беше доста ниска и риболова беше труден. Открих, че през деня е по-резултатно, отколкото през нощта. През 2005 езерото беше много пресирано за германските стандарти и много риболовци периодично ловяха там. 

След многото риболовни нощи на езерото и хващайки риби до 19 кг (люспест) най накрая имах и друг удар през Октомври и закачих рибата на мечтите ми, големия люспест. Бори се много здраво, но накрая успях да го кепна. Беше Мери с 34,650 кг. Интересното беше, че го хванах на място, където никога не бях ловил до сега. Излъгах го на поп ъп топче.
През пролетта на 2006 продължих да ловя на езерото и през май месец хванах Джо – големия огледален шаран на езерото тежащ 32 кг. на еднодневен излет. И той се хвана на поп ъп, близо до висящи клони в плитката вода.
Двата сезона на езерото бяха много приятни. Риболовът не беше лесен, но наградата беше доста специална.

Езерото Силвър
Това езеро е голямо около 100 хектара и държи малко шарани, но има един много голям люспест. През юни 2010г. реших да се пробвам на езерото. На първия си излет хванах огледален шаран около десетте килограма, което ми вдъхна увереност. Ловях близо до брега и хранех с натрошени топчета и меха захранка. Това остана единствената риба за двудневния риболов. Бях огледал и някои други места и се върнах следващата седмица. Следващия двудневен излет на езерото беше капо, но му се наслаждавах. Седмица по-късно се върнах на езерото. Беше много топло и открих няколко риби на повърхността в един залив. На двете петна, където бях подхранил миналия път захранката беше изядена, това беше добър знак.През деня нищо не се случи, така че отидох да погледна едно място на другия край на езерото. Вятърът се надигна и тогава духаше към едно плитко заливче. Видях няколко риби да се хранят близо до брега, така че бързо се върнах до въдиците си и се преместих. Имаше места на около 20 метра зад тревата, където можех да презентирам стръвта си. Захраних с малко натрошени топчета и мека храна и зачаках нещо да се случи. Два часа по-късно ми удари, оказа се трофеен шаран с тегло 35,700 кг и това ми беше новия личен рекорд. Бях много щастлив и изненадан, че успях да хвана този шаран на едва третия си излет. Жалко е, че езерото държи толкова малко риби, защото е прекрасно езеро.

Горското езеро
През 2007 лових на 10 хектарово езеро с чакълисто дъно не далеч от моя тогавашен дом, близо до Манхайм. Езерото държеше добри риби и не беше много пресирано. Понеже не бях член в местния клуб можех да ловя само денем, но това не беше проблем, понеже бях уверен, че ще хвана шаран през деня. При първото си ходене до езерото забелязах група риби в плиткия му край. През идните седмици периодично ловях на езерото, обикновено на кратки излети през сутринта, които се оказаха доста продуктивни. Хванах 26.100 кг люспест и 22.500 кг огледален, както и няколко шарана над 15 кг. Лових на на поп ъп с чод риг и захранвах с натрошени топчета, пелети и малко мека захранка, което се оказа много ефективно. Рибите обикновено се храниха около 11 часа на обяд. Ловях на езерото само около 4 седмици, но успях да хвана повечето от рибите в него през тези кратки излети. Прекрасно езеро е – между дърветата и много му се наслаждавах, въпреки, че не можех да ловя през нощта.

Ето ги – моите пет любими места за риболов!

Кристиян Финкелде
www.finkelde.com

превод Мирослав Бонев