Агушевите конаци

76
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Агушевите конаци се намират в центъра на Смолянското село Могилица. Изградени са върху площ от около 4 декара на полегатия бряг на река Арда. Те са архитектурен ансамбъл от две представителни жилищни сгради и стопански постройки. Съградени са така, че да образуват три самостоятелни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Всички сгради в конака имат общо 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Канаците са архитектурен и художествен паметник от национално значение от 1964 г. и представляват най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Представляват своеобразно свидетелство за традициите при градежа и архитектурата на аристократичното късносредновековно жилище. Поради внушителния си вид често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров.

Изграден е в началото на 19 век от трима майстори за Салих Ага и тримата му сина. В края на 20 век е реставриран и превърнат в етнографски музей. След реституция през 2001 г. Агушевите конаци за върнати на наследниците на Салих Ага. Преди изграждането на конаците в Могилица в съседното Черешово в периода 1780 – 1810 г. Салих Ага изгражда и друг по-малък феодален комплекс, който за съжаление днес не е запазен. 

Полезно: Близо до село Могилица се намира пещерата Ухловица  а Смолян е на около 28 км.  Агушевите конаци днес са частна собственост и можете да ги разгледате само отвън.