„Aрго“ се оказа фаворитът на наградите БАФТА

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Събралият много критика филм „Арго“ се оказа най-големият победител на наградите на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), съобщава БТА.

Лентата на Бен Афлек, разказваща за освобождаването на американски пленници в Иран след Ислямската революция, събра три награди, между които бе тази за най-добър филм. Отличията в Лондон вдъхват надежди, че филмът може да се бори и за „Оскар“.

Миналата година БАФТА за най-добър филм взе „Артистът“, който впоследствие триумфира и на церемонията по връчването на най-престижните награди в света на киното. Той бе отличен и за най-добър филм на годината.

Филмът „Арго“ вече взе наградата „Златен глобус“ за най-добра драма. По всичко личи, че лентата е най-големият фаворит церемонията за Оскарите, въпреки че Бен Афлек не е номиниран за най-добър режисьор. Най-престижните награди в света на киното ще бъдат връчени на 24 февруари 2013 г.

Другият голям печеливш бе мюзикълът „Клетниците“, който взе четири отличия за дизайн на продукцията, за звук и за грим и прически, а Ан Хатауей бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля. Еманюел Рива взе БАФТА за най-добра актриса в главна роля за превъплъщението си в ролята на възрастна жена, която прекарва два инсулта и преживява последните си дни, обгрижвана от своя любящ съпруг, във филма „Любов“. Лентата на Ханеке получи приз за най-добър чуждестранен филм.

Наградата за най-добър актьор пък отиде в Даниъл Дей-Луис за превъплъщението му в Ейбрахам Линкълн.

Кеунтин Тарантино също не остана извън светлината на прожекторите. Той бе награден за най-добър оригинален сценарий за „Джанго без окови“. Последният филм за шпионина Джеймс Бонд „Скайфол“ получи награда за най-добър британски филм. Режисьорът Алън Паркър бе човекът, който бе удостоен с признание за цялостно творчество.

Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) е създадена през 1947 г. Първите награди БАФТА, наричани „британските „Оскар“-и“, са раздадени още през 1948 г.