Роми със свалени гащи играят кючек на гробищата в Петрич

3
Добави коментар
mignews
mignews

50 земеделски стопани от Петрич блокираха в знак на протест срещу масовите кражби и безчинства на роми в Петричкото поле за 20 минути вчера на обяд пътя Петрич-Кулата между южния град и село Ръждак, срещу автокъщата на Ангел Чаушев. В двете посоки за движение се струпаха колони коли. Протестът бе организиран спонтанно от земеделците, чиято чаша на търпението преля. Полицаите, разбрали впоследствие за блокадата, пристигнаха, за да освободят пътя. Защо идвате при нас, вижте ромите, които крадат дърва и ходят на кервани по полето, викаха протестиращите, цитирани от „Струма“.

Докато земеделците, потърпевши от ромските набези, изливаха мъката си, на стотина метра от тях десетина роми нападнаха и биха с летви младия петричанин Георги Костов и автомонтьора Божидар. Групата роми започна да замерва протестиращите, които се втурнаха към мястото на побоя, с камъни. Разгоря се война. Камъни летяха от двете страни, от близките ромски къщи наизлязоха роми и сформираха „ударна група” в подкрепа на биещите се. Дошлите с две патрулки полицаи се втурнаха да ги усмиряват.

През това време трима непълнолетни роми прескочиха новата ограда на гробищния парк, двама от тях свалиха гащите си и започнаха да играят кючек, друсайки голите си гениталии на метри от гробовете. Това е гавра с паметта на нашите починали близки, възроптаха петричани. Дошло им до гуша от ромските набези, земеделците се събраха точно в 12,30 часа пред автокъщата на Ангел Чаушев и имота на брат му Георги Чаушев и блокираха движението на около километър от изхода от Петрич за Кулата. Минути след това пристигна Георги Чаушев с джипа си, в който бе натоварил варията и откраднатото от роми арматурно желязо от имота му.

Преди няколко дни той  и брат му Ангел заловиха посред бял ден двама роми, които трошеха бетонов панел, за да изкарат арматурното желязо. Преди десетина дни роми атакуваха лозето на Георги Чаушев и откраднаха от там колове и тел.Ромите станаха много нагли, хванахме ги посред бял ден, потрошиха панел, който струва 500 лева, за да извадят 50 кг желязо за 15 лева. Четири пъти обират автокъщата на брат ми Ангел. Всички земеделци в района са подложени на кражби и посегателства. Някои от тях са и бити.

Ние плащаме тока, водата и социалните осигуровки на ромите, а те ни се качват на главата. Докога ще търпим това положение? Призовавам кмета Вельо Илиев да спре тези безчинства, да разпореди проверка и да изгони всички роми, които пристигат в Петрич и се настаняват да живеят и да безчинстват тук, заключи Чаушев. Не можем да търпим повече, заяви Благой Стоянов. Не ние дискриминираме ромите, а те нас. Те ни диктуват условията. От тях не можем да посеем нищо. Страх ни е да излезем в полето, да отидем на собствените си ниви. Веднаж направих забележка на роми какво правят в полето, те ме заплашиха:”Чичо, не говори много, ти си сам, а виж ние колко сме”. Ножът вече опря на кокала. Дойде време сами да се преборим с тази напаст, ядосваше се Благой Стоянов.

Трайчо Сенгелиев се оплака, че през последните години лозето му в района на бившата ръждашка застава е нападано над 12 пъти от роми. Крадат всичко, и инвентар,  и колове, режат лози. Властта трябва да вземе някакви мерки, защото нещата вървят към ексцесии, ще се наложи да организираме сами отряди, с които да пазим нивите си, каза Сенгелиев.  Краварят Георги Георгиев се оплака, че роми са му откраднали агрегат за доилен апарат за 1000 лева и 50 бали сено. Димитър Рутев, собственик на цех за производство на торби за цимент и брашно в района на бившата вътрешна митница, се оплака, че роми са опоскали изцяло цеха му. Откраднаха ми машина за 200 000 лева, електрожен, два флекса, бормашини, дограмата. Шест пъти съм се оплаквал в полицията, оттам шест пъти ми отговарят с писма, че се води разследване. Докога ще се води това разследване, попита Рутев.

Докато траеше протестът, роми на групи сновяха с чували, пълни с дърва, към ромската махала през пътя в района на бензиностанция „Лукойл”, от гората в местността Козлик. По време на протеста служители на подвижната горска стража заловиха част от тях.  „Това са сухи дърва, не сме ги рязали ние”,оправдаваха се ромите. Вие нямате право да влизате в гората без разрешение, нямате работа там, контрираха горските.  20 минути след началото на блокадата пристигнаха патрулиращи полицаи, които се опитаха да освободят пътя. Не закачайте нас, а идете помогнете на горските, които са хванали роми с дърва от гората, заявиха протестиращите. След малко при тях дойде с джипа горският Манол Манолев. В автомобила бяха натоварени конфискуваните от ромите дърва.

Всеки ден по 50-100 роми носят дърва от гората, всеки ден хващаме по около 5 кубика. Извършват незаконна сеч от държавен горски фонд и лъжат, че е паднала дървесина. Режат с балтии. Никой отникъде не ни оказва съдействие на нас, горските. Вчера спрях двама роми с дърва, те ми скочиха с балтиите, наложи се да изваждам пистолет, за да ги спра, но нямам право да стрелям. Управниците на общината нека си признаят, че ромите в Петрич са 7 хиляди, а не 3 хиляди, както твърдят, заяви Манол Манолов.