Румънски кон на английската трапеза

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Как заклани румънски коне стигат до британските чинии?

Това пита в статия вчера в. „Сънди телеграф“.

Скандалът с конско месо в обявена за телешка замразена лазаня във Великобритания набира все по-голяма сила. Миналата седмица стана ясно, че такива продукти са залели щандовете на няколко вериги супермаркети в Обединеното кралство.

Получи се европейска синджир марка с участието на фирми от няколко държави в ЕС.

Замразените лазани били доставени във Великобритания от шведската компания „Финдус“. Тя от своя страна го получила от френската „Комижел“, която пък го произвела в свой завод в Люксембург.

Напълно основателно „Комижел“ бе основният заподозрян. Френската компания обаче направи свое разследване и установи, че месото е дошло от кланици в Румъния.

Това потвърди и френският министър на защитата на потребителите Беноа Амон. Той допълни, че скандалът е свързан и с фирми от Холандия и Кипър.

Амон лично извършил проверка и открил, че в аферата е замесена още една френска фирма – „Пужол“. Тя купила замразеното месо от кипърски търговец. Той пък го получил от холандски подизпълнител, снабдяван от румънска кланица.

От „Комижел“ обаче твърдят, че не „Пужол“, а френската компания „Спангеро“ е забъркана в скандала, защото точно тя докарала месото, което взела от кланица в Румъния. „Комижел“ заплаши да съди снабдителите си.

Едно е сигурно – следите водят към селските райони на северната ни съседка. Властите в Букурещ изразиха притеснение от разкритията и се зарекоха да издирят и накажат виновниците, които според тях нанасят сериозна вреда на хранителната индустрия.

В най-незавидно положение са британските власти. След като в събота по обяд премиерът Дейвид Камерън обяви, че конското месо не е опасно за хората, само след няколко часа министърът на околната среда Оуен Патерсън бе принуден да признае точно обратното. Той съобщи, че след проведени тестове станало ясно, че то „може да съдържа продукти, опасни за човешкото здраве“. Но все пак още нямало категорични доказателства за това.

ДНК тестове разкрили, че има случаи, в които скритото съдържание на конско месо достига почти 100 на сто, твърди в. „Обзървър“.

Стана ясно също така, че в близките дни във Великобритания може да бъдат открити още продукти с конско месо. Правителството в Лондон обсъжда идеята да въведе случайни тестове върху произволно избрани храни. Най-голяма мистерия остава как конско месо е маркирано като телешко. От завода в Люксембург на компанията „Комижел“ твърдят, че знаели за какво месо става дума и че неправилното маркиране е случайна грешка.

Скандалът заплашва да нанесе удар по доверието на потребителите в Европа и по хранителна индустрия в ЕС за милиарди евро и да засили натиска за по-подробни проверки какво точно се слага по щандовете. Националният съюз на фермерите във Великобритания се тревожи, че ще пострада репутацията на производството на говеждо в страната, за което те нямат никаква вина, тъй като измамата е вършена извън фермите.

Британската полиция е помолена да разследва случая, каза още Оуен Патерсън. Тя вече се е свързала с органите за опазване на реда от други държави. Лондон обмисля и да привлече към случая Агенцията за тежка и организирана престъпност.

Има сериозни подозрения за участие на организирани престъпни групи с международен обхват, пише в. „Обзървър“. Източници от хранителната индустрия твърдят пред изданието, че има свидетелства как мафиите от Италия и Полша въртят измами за милиони евро, при които конско месо се предлага като говеждо. Не е изключено и участие на престъпни структури от Русия и прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония.

Ветеринари и служители на кланици и предприятия за производство на храни са изнудвани да издават документи, представящи месото като говеждо, докато всъщност то е по-евтиното свинско или конско, допълват източниците на „Обзървър“.

Скандалът повдига още един въпрос – какво се случва с около 65 000 коне, транспортирани всяка година из Европа към кланиците. Преди 10 години, когато ЕС още не се беше разширил в Източна Европа, броят на тези животни, превозвани понякога през няколко национални граници, е бил много по-голям – 165 000 коня.

Спадът в този бизнес довел до ръста на друг – продажбите на замразено или охладено конско, повечето от което се внася в Италия, а също така и във Франция. Там то е доста търсено за консумация. Докато във Великобритания конете са на особена почит и яденето им е тема табу.

През 2012 г. Румъния значително увеличила износа на замразено конско месо за Белгия, Холандия и Люксембург. Част от износа от Източна Европа на този продукт за страни като Франция и Ирландия идва от Полша. Тя изнася около 25 000 коня годишно. (24 часа)

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти