Български предприемачи се запознаха с успешни бизнес модели за предлагане на продукт с висока стойност

2
Добави коментар
PRoWay
PRoWay

11 Февруари 2013г.

 11 февруари 2013 г., София Български предприемачи получиха практически съвети за успешни бизнес решения по време на семинар „Как да построим своя бизнес модел, така че да предоставим продукт и услуга с висока стойност?“. Семинарът се проведе от 30 януари до 1 февруари 2013 г. в betahaus, София. Срещата е част от проект „Иновативни знания без граници“, който предоставя възможности за споделяне на опит между български и словенски предприемачи и ментори.

Яка Левстек (Jaka Levstek), ментор на срещата, провокира участниците да разгледат моделите в своите компании и да отбележат с какво се различават от конкуренти си в съответната сфера. Предприемачите набелязаха предимствата на своите продукти и услуги спрямо другите, предлагани на пазара, и какво прави тяхната стойност по-голяма.

Участниците разгледаха успешни бизнес модели за предлагане на продукт с висока стойност от регионалната и световната практика. Яка Левстек постави акцент върху модела Канвас, чрез който в няколко стъпки се моделира бизнес подхода при реализиране на нов продукт. В него се съветва внимателно да се сегментират клиентите, да се набележат ключовите ценности на продукта и по какъв начин те помагат на потребителите, да се обърне внимание на избора на иднивидуален подход за всеки клиент, необходимите ресурси за реализирането на продукта и структурирането на разходите.

„В много случаи хората стартират бизнесс идеята, че имат решение за даден проблем, но той не е ясно дефиниран“, сподели Яка Левстек. Той посъветва предприемачите да започнат с ясното определяне на проблема и след това да предложат решение.

Срещата се организира от Център за предприемачество и управленско развитие – България (CEED България) и Zavod mreža podjetništva – CEED Словения по проект „Иновативни знания без граници“. В рамките на проекта бяха реализирани и три срещи в Словения, по време на които български предприемачи се запознаха с бизнеса на словенските си колеги и техните успешни практики.

За проект „Иновативни знания без граници” – BG051РО001-7.0.01-0123-С0001
Проектът се изпълнява по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” на МТСП, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-7.0.01 „БЕЗ ГРАНИЦИ – КОМПОНЕНТ 1” и се финансира то Европейския социален фонд и Република България. Проектът се реализира в рамките на 12 месеца, а основната му цел е да повиши капацитета и да насърчи предприемаческия потенциал на малкия и среден бизнес в България.

За допълнителна информация:
Диана Чобанова
PR Expert
PRoWay Communications Agency
Mob: + 359 (879) 931 336
E-mail: [email protected]

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Фондация „Център за предприемачество и управленско развитие – България” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерство на труда и социалната политика.”