Бен Афлек и Еманюел Рива с призове на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Американският филм „Арго“ на режисьора Бен Афлек, който изпълнява и главната роля,  беше удостоен и с наградата БАФТА на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за най-добър филм. Конкуренти му бяха „Клетниците”, Животът на Пи”, „Линкълн”, „Враг номер едно”. Бен Афлек потвърди триумфа си като отнесе и наградата за режисура, а филмът взе и отличието за монтаж. „007 координати: Скайфол” на режисьора Сам Мендес – пореднят опус за Джеймс Бонд, бе награден за изключително постижение и за най-добър британски филм. Получи и отличието за най-добра оригинална музика. „Скйфол” е рекордьор за най-високи приходи в историята на британското кино. 85-годишната френска актриса Емануел Рива очаквано получи наградата за женска роля в „Любов” на Михаел Ханеке, който беше обявен за най-добър неанглоезичен филм. Също така очаквано наградата за мъжка роля заслужи Даниел Дей-Люис за „Линкълн” на Стивън Спилбърг. Британският актьор с ирландско потекло, който тази година навършва 56 години, има две награди „Оскар” (за „Левият ми крак” – 1989 и „Ще се лее кръв” – 2007). „Клетниците“ – екранизацията на най-успешния мюзикъл в историята, получи наградите за звук, за грим и прически и за Ан Хатауей като актриса в поддържаща роля.
Мъжката награда за поддържаща роля отиде при австриеца Кристоф Валц в „Джанго без окови“, а Куентин Тарантино бе отличен с наградата за оригиналния ценарий на този филм.

Най-добър оператор е Клаудио Миранда за „Животът на Пи“. Наградата за костюми е за „Анна Каренина“, а за адаптиран сценарий – за „Наръчник но оптимиста“.

Родената през 1989 г. Джуно Темпъл беше обявена за най-обещаваща актриса. Дъщерята па режисьор и продуцентка се снима в киното от 8-годишна, позната е с ролите си в „Убиецът Джо“ и „Черният рицар:Възраждане“.

Към статията няма коментари. Напишете първия.