Пратили съдия-изпълнител за дълг от 99 стотинки

1
Добави коментар
piffka0310
piffka0310

Най-малката сума, събрана досега със съдия-изпълнител, е 99 стотинки. Това коментира пред Дарик-Пловдив частният съдебен изпълнител от града под тепетата Стефан Горчев.

Той уточнява, че случаят е от практиката на негов колега и е ставало въпрос за приключило дело между две фирми. Едната си е извадила изпълнителен лист срещу другата, за да си прибере от нея присъдените съдебни разноски в размер на 0.99 лв.

По думите на Горчев през последните три години в национален мащаб има тенденция на увеличаване на изпълнителните дела срещу длъжници с по 20-25 процента ежегодно. Една от причините, заради която все повече граждани и фирми не могат да обслужват кредитите си и да плащат сметките за ток и вода, е икономическата криза.

Все повече пловдивчани вече получават предупредителни писма от общината, че ако не си платят глобите за неправилно паркиране от 20 лева, ще бъдат дадени на съдия-изпълнител.

Дори и за такава малка сума, може да бъде описано движимо имущество и да се продаде на търг. От постъпленията се удовлетворява кредиторът, отделят се пари за ДДС и се покриват разноските, направени от съдия-изпълнителя. В крайна сметка дължимата сума може да скочи и до 80 лв.

Етикети: