Велики готвачи на човешката история според Заведения Варна – Част 1

13
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Заведения Варна представя: „Liber de Coquina” или “Книга на добрата кухня”

(ок. 1300)

….е една от най-старите, познати  средновековни книги за готварство, а едновременно с това и ключово литературно произведение, което хвърля повече светлина върху развитието на хранителната култура на средновековните гурме почитатели. В днешно време „Liber de Coquina” може да бъде видяна в Националната библиотека на Франция в Париж, подчертава Вила Марциана до Варна.

Заведения Варна представя:

„Книга на добра храна” („Daz Buoch von guoter Spise“)

… или наричана още „Готварска книга на Вюрцбург” („Würzburger Kochbuch“) е написана около 1350 г. и представлява първата и най-стара колекция от познати немски готварски рецепти, съставена под формата на пергаментов ръкопис.

Заведения Варна представя: Гийом Тирел

(Guillaume Tirel),

наричан още Taillevent (* 1312, † 1395) е готвач при крал Филип VI след 1346 г. и кралски готвач при крал Чарлз V след 1373 г. Най-често с неговото име се свързва една от най-ранните и влиятелни готварски книги, “Le Viandier”, въпреки че Тирел не е авторът на тази колекция от рецепти, която в последствие се оказва ключово произведение за опознаване на кулинарната култура на Средновековието.

Заведения Варна представя: „Кухненско майсторство от Нюрнберг” („Nürnberger Küchenmaistrey“),

написана през 1485 г., е първата немска печатна готварска книга. За съжаление авторът й е анонимен, но готварската книга явно е написана от завършен и превъзходен професионалист, който по всяка вероятност е научил занаята си в различни дворцови кухни. Книгата обхваща всички сфери на гастрономията на кралско ниво и се занимава предимно с ястия, достъпни най-вече за отбраното общество.

Заведения Варна представя: Маркс Румполт (Marx Rumpolt)

е главен готвач при курфюрста на Майнц, Даниел Брендел фон Хомбург. Румполт публикува първия истински учебник за професионални готвачи в процес на обучение, “Нова готварска книга” („New Kochbuch“).

Гурме ресторант Вила Марциана до Варна представя: Кристофоро де Месибуго

(Cristoforo de Messisbugo)

е италиански майстор на транжирането от 16 в. Той оказва голямо влияние върху развитието на кулинарното изкуство на Ренесанса. През 1549 г. Месибуго публикува готварската книга „Банкети, композиция на храните и общи помагала” (“Banchetti, composizioni di vivande e apparecchio generale”).

Заведения Варна представя: Франсоа Пиер де ла Варен

(François Pierre de La Varenne) (* 1618, † 1678)

е най-големият френски готвач на 17-ти в. Със своя готварска книга „Френският готвач” (“Le Cuisinier François”) Варен трайно повлиява европейската гурме кухня, като неговият отпечатък се усеща и до ден днешен.

Like this:

Like Loading…